Liveblog: Provinciale Staten 28 en 29 juni - Provincie Gelderland


Een keer per maand vergaderen Provinciale Staten. Dit liveblog doet verslag van de vergadering die plaatsvindt in de raadzaal van het stadhuis van de gemeente Arnhem. U kunt deze vergadering ook live volgen via Statenlive en liveblog en de agenda inzien.

18:10 uur Jaap Jonk (CDA) spreekt over het Cooerdinatiebesluit Windpark Bijvanck. Hij vindt het beter dat er aan het begin van het proces al aan de draagvlak wordt gewerkt. CDA gaat akkoord met het voorstel. Stan Hellegers (D66) kan zich aansluiten bij de woorden van Jaap Jonk. Een
zorgvuldige locatiekeuze en samen met alle gemeentes dit oppakken. Eric Venema (PVV) is van mening dat Gedeputeerde Staten eerder vond dat dit een gemeentelijke aangelegenheid is. Wat blijft er over van de wens van draagvlak voor de burger als de provincie het inpassingsplan maakt.
Joa Maouche (GroenLinks) vindt dit een pittig dossier. Het belang van draagvlak, inspraak en de doelstellingen van de energietransitie halen. Maouche heeft enkele vragen: wordt de rechtszekerheid gewaarborgd? En is er een manier waarop de burgers extra te compenseren?
Reactie gedeputeerde Van Dijk, in het eerste termijn, namens het college. In Nederland is er een afspraak over het aantal te behalen megawatt. Gezien de ervaring die er is, is de weg van de inpassingsplan niet handig. De weg van de verleiding is beter. We kunnen niet anders dan via een
inpassingsplan. De compensatie is tussen Raedthuys en omwonenden. De provincie gaat over de ruimtelijke inpassing. Het is de Staten wat in de gebiedsvisie komt te staan.

Over de alternatieve locaties zegt gedeputeerde Van Dijk dat ze de gemeenteraad van Zevenaar hebben benaderd. Maar de gemeente stond hier niet voor open.
Het is geen definitief besluit, maar een cooerdinatie. Bij de Raad van State kunnen mensen nog beroep tekenen. Alles is binnen de regels geschied en het is een verantwoord besluit. Morgen is de stemming.
18:05 uur agendapunt Aanbesteding aanwijzing accountant is aan de orde. Van Milaan (D66) en Luuk van der Veer (Partij voor de Dieren) hebben enkele inhoudelijke opmerkingen geplaatst. Gedeputeerde Van Dijk reageert namens het college. De procedure geschiedt zo zorgvuldig mogelijk.
18:03 uur Vanavond stemmen de Staten niet. Stemming volgt morgen, 29 juni 2016. Nu aan de orde punt 13 van de agenda.

18:01 uur Voorzitter Clemens Cornielje opent de vergadering

17:50 uur Over 10 minuten begint de vergadering.




Gepubliceerd op: dinsdag 28 juni 2016