Precariobelasting


29-06-2016 De gemeenteraad van Drechterland is voor invoering van precariobelasting. Dat bleek tijdens de raadsvergadering van 27 juni. Precario wordt momenteel in 95 andere gemeenten geheven voor gas, water, en elektriciteitsnetwerken die in de gemeentegrond liggen.
De belasting wordt opgelegd aan de netbeheerders en niet aan de inwoners. De verordening om de belasting te kunnen heffen is nu van kracht. Er wordt op dit moment nog wel een onderzoek gedaan waarin alle mogelijkheden van de heffing worden uiteengezet. De raad wordt in het najaar over de
resultaten van dit onderzoek geinformeerd, waarna het college de raad zal voorstellen de verordening te behouden of in te trekken.

Wat merken inwoners van deze belasting?

Met het besluit van de gemeenteraad van Drechterland zal de rekening voor een huishouden naar verwachting jaarlijks ongeveer EUR 0,07 per gas/elektra aansluiting hoger liggen. Netbeheerders berekenen dergelijke belastingen door aan inwoners van het gehele verzorgingsgebied (bijvoorbeeld heel
Noord-Holland). De huishoudens van de gemeente Drechterland betalen nu al ongeveer EUR 25,- per aansluiting aan precarioheffing op kabels en leidingen aan de netbeheerder, omdat veel andere gemeenten al precario heffen.

De verwachte opbrengst voor de heffing ligt ongeveer op EUR 504.000 voor de gemeente Drechterland. Zodra dit bedrag definitief is, zal het college de raad voorstellen wat er met dit bedrag voor de gemeente Drechterland kan worden gedaan.
29-06-2016
Thema Nieuws, Drechternieuws