Proef bestrijding Kastanjebloedingsziekte


29-06-2016
" " Klik om te vergroten

Gemeente het Bildt begint in samenwerking met Stichting Iepenwacht Fryslan (SIF) een proef tegen de Kastanjebloedingsziekte (KBZ).

In St.-Annaparochie worden kastanjebomen die besmet zijn met de KBZ geinjecteerd met het middel Allicine. Allicine is een in de natuur voorkomende stof en komt onder andere voor in knoflook. Het middel heeft een antibiotische werking tegen micro-organismen.

Op het Bildt worden in totaal 46 bomen op het middel getest. De betreffende kastanjebomen zijn ongeveer 40 jaar oud. Het onderzoek zal twee volledige groeiseizoenen in beslag gaan nemen. De proef wordt uitgevoerd Allicin Tree Care uit Bedum.

Kastanjebloedingsziekte (KBZ)

Sinds ongeveer 2004 breidt KBZ zich in hoog tempo uit over de kastanje populatie in heel Nederland. Geschat wordt dat inmiddels meer dan een derde van de totale populatie is besmet. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Een besmette kastanjeboom vertoont bruine plekken op de stam en
takken. De sapstroom van de boom wordt onderbroken waarna deze sterft. Op het Bildt zijn ongeveer alle kastanjebomen door de ziekte aangetast. Dit zijn er ruim 200 in totaal.