Veiligheidsmarkt tegen woninginbraak


Publicatiedatum:
woensdag 29-06-2016
De veiligheidsmarkt die zaterdag 2 juli tussen 11.00 en 15.00 uur plaatsvindt in winkelcentrum Skagerhof informeert buurtbewoners hoe ze zelf hun buurt veiliger kunnen maken. Gaike Hoogenboom werkt als wijkagent in de Hoofddorpse wijk Bornholm: ."Bornholm is een hotspot wat betreft
woninginbraken. Dat moet veranderen."

"We hebben al veel ondernomen om het aantal woninginbraken terug te dringen, bijvoorbeeld samen met surveillerende hondenbezitters in het project Waaks! en door het geven van workshops `herken verdacht gedrag'."

Een groot deel van de buurtbewoners is volgens wijkagent Gaike Hoogenboom al bereikt.

"Maar nog niet iedereen. Daarom gaan we naar de mensen toe en wat is een betere plek dan het winkelcentrum? Daar komt iedereen!"Zelf iets doen

Het aantal inbraken en gevallen van diefstal en zakkenrollerij in Haarlemmermeer neemt af. In 2014 is daarvan 2.861 keer aangifte gedaan, in 2015 was dat 2.693 keer. Dat is een afname van zes procent. Maar in Bornholm en ook in Hoofddorp-Noord en in Badhoevedorp worden relatief veel inbraken
gepleegd.

"Kenmerkend is dat al deze wijken aan de rand van bebouwd gebied liggen, dichtbij grote uitvalswegen. Bornholm is een wat oudere wijk met veel nauwe steegjes wat vluchten makkelijker maakt."

Gelukkig kunnen inwoners in actie komen om het inbrekers een stuk lastiger te maken.

"Zorg voor goed hang- en sluitwerk, wek de indruk dat je huis bewoond is tijdens je vakantie door het niet keurig opgeruimd achter te laten of maak gebruik van sociale media. Via Twitter, Facebook of een Whatsapp-groep voor inbraakpreventie kun je informatie krijgen over wat er in de wijk
speelt. Ook de politie is digitaal aanwezig in de buurt."

Veilige wijk

Niet alleen de politie loopt rond op de veiligheidsmarkt. Ook woningbouwvereniging Ymere, welzijnsorganisatie Meerwaarde en wijkraad Bornholm zijn aanwezig. Wijkraadvoorzitter Cor Meeuwen:

"Wij zetten ons in voor een leefbare en veilige wijk. Graag spreken wij bewoners persoonlijk om te horen welke knelpunten zij ervaren. Wij onderzoeken vervolgens of en wat gedaan kan worden."

Daarnaast zal Meerwaarde, waarvan veel jongerenwerkers in de wijk rondlopen, adviezen en tips geven hoe overlast van jongeren op een laagdrempelige manier aan te pakken.


Laat je zakken rollen

Op de veiligheidsmarkt lopen ook acteurs rond die zich voordoen als zakkenroller. Hoogenboom:

"Natuurlijk krijg je je portemonnee of telefoon netjes terug, maar we hopen op deze ludieke manier mensen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid wat betreft veiligheid."

Ondanks dat veel woningen zijn voorzien van goed hang- en sluitwerk, ziet Hoogenboom nog regelmatig dat mensen vergeten een raam dicht te doen of een deur op slot te draaien als ze van huis gaan.

"Op die manier nodig je inbrekers uit om binnen te komen. Veiligheid heb je echt deels zelf in de hand!"

Wijkagent Gaike Hoogenboom en wijkraadvoorzitter Cor Meeuwen organiseren samen met Ymere, MeerWaarde en de gemeente een veiligheidsmarkt in Bornholm.
Wijkagent Gaike Hoogenboom en wijkraadvoorzitter Cor Meeuwen organiseren samen met Ymere, MeerWaarde en de gemeente een veiligheidsmarkt in Bornholm. Foto: Margo Oosterveen, gemeente Haarlemmermeer.


Contact

Stuur de wijkraad een e-mail en blijf via de e-nieuwsbrief op de hoogte (info@wijkraadbornholm).
Direct contact met politie? Bel 0900 8844 of kijk op Facebook: @PolitieHaarlemmermeer.
Veel wijkagenten zijn ook actief op Twitter.