Watertappunt in wijkpark van Overbos


Publicatiedatum:
woensdag 29-06-2016
Een watertappunt maakt het voor kinderen die in het wijkpark spelen gemakkelijker om een gezonde keuze te maken: water drinken in plaats van bijvoorbeeld zoete dranken. En het is nog eens duurzaam ook.
Water drinken is gezond. Een watertappunt maakt het voor kinderen die in het wijkpark spelen gemakkelijker om een gezonde keuze te maken: water drinken in plaats van bijvoorbeeld zoete dranken. Zoals wethouder Nederstigt zei tegen de kinderen en jongeren die aanwezig waren bij de opening:


"Water is gewoon heel dorstlessend, fris en lekker. Beter voor je tanden, beter voor je gezondheid, beter voor je gewicht. En dat laatste is wat we willen: jongeren op gezond gewicht."

Beter voor de omgeving

Nederstigt noemde nog een belangrijk voordeel van het watertappunt: het vermindert afval en is dus beter voor de omgeving.


"Je kunt hier nu gewoon je dopper-flesje vullen. Je hoeft dus geen frisdrankverpakkingen, blikjes of plastic flesjes meer weg te gooien. Ik ben wethouder duurzaam, dus je begrijpt dat ik hier heel blij van word."

JOGG-aanpak

Overigens kan elke inwoner van het watertappunt gebruikmaken.


"Het is tenslotte een openbare voorziening",

legt Johan Trompert, secretaris van de wijkraad Overbos, uit.


"Maar we hebben het met name aangevraagd om de kinderen van Overbos aan het water drinken te krijgen. We wilden een waterpunt hebben vanwege de JOGG-aanpak: Jongeren Op Gezond Gewicht (zie kader). En natuurlijk hopen wij dat ook jongeren het drinken van water lekker gaan vinden."

Gezondere levensstijl

"Wij zien in Overbos en Zwanenburg meer kinderen boven een gezond gewicht dan in de rest van Haarlemmermeer",

vertelt Feline Perrenet, JOGG-regisseur bij de gemeente.

"Wij proberen daar vanuit de JOGG-aanpak met allerlei partijen in die wijken een gezondere levensstijl te promoten. Dat doen we met een lokale, duurzame aanpak."

Op verschillende plekken in Haarlemmermeer staan al watertappunten.
Het watertappunt in het wijkpark Overbos, een nieuwe drinkwatervoorziening is bedoeld voor iedereen, maar vooral voor kinderen en jongeren.
Johan Trompert van de wijkraad Overbos opent samen met wethouder John Nederstigt en kinderen uit de wijk het watertappunt in Overbos. Foto: Jur Engelchor.


JOGG

JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. In Nederland heeft een op de zeven kinderen geen gezond gewicht. Dat kan gevolgen hebben voor hun gezondheid en hun sociale en psychische ontwikkeling. JOGG is een landelijke aanpak die uitgaat van een gezonde omgeving: overal waar kinderen en
jongeren komen, is aandacht voor een gezonde leefstijl en gezond gewicht. Al 103 gemeenten doen mee, de gemeente Haarlemmermeer doet dat sinds 2012.


* haarlemmermeergemeente.nl/jogg