CEO-fraudeurs richten pijlen op Nederlands bedrijfsleven


CEO-fraudeurs richten pijlen op Nederlands bedrijfsleven

Laatste update:
29-06-2016 | 14:05

Woordvoering:
Landelijke eenheid

Driebergen - Afgelopen week meldde het Nationaal Cyber Security Centrum aan de politie dat naar tientallen bedrijven CEO-fraudemails zijn gestuurd. Door snel optreden werd, voor zover bekend, niemand slachtoffer. Bedrijven moeten alert zijn, want fraudemails zijn nog steeds in omloop.

De CEO-mail wordt naar werknemers van de financiele afdeling van het bedrijf gezonden met de vraag of met spoed een rekening kan worden betaald. Het gaat hier meestal om grote bedragen.

De bedoeling is dat de werknemer terugmailt en vervolgens gegevens ontvangt waar naartoe het geld moet worden overgemaakt. Om de mails geloofwaardig te maken, worden ze verstuurd vanaf een domeinnaam die sterk lijkt op die van legitieme bedrijven, maar dan met een kleine toevoeging. In deze
gevallen door een toevoeging van `nl' voor de bedrijfsnaam in het e-mailadres. Bijvoorbeeld: @nl-naambedrijf.com.

Waarschuwen

Om te voorkomen dat bedrijven daadwerkelijk geld overmaken, werken de politie, de banken (ECTF), het NCSC en de Fraudehelpdesk samen. Voor zover mogelijk zijn bedrijven die de mails ontvingen, gebeld om ze te waarschuwen. Het betrof tientallen bedrijven. Een groot aantal bedrijven herkende de
mails als fraudeleus, maar enkele bedrijven hadden al betalingen klaar staan. Gelukkig zijn deze betalingen teruggehaald.

Wees alert

CEO/CFO-fraude komt steeds vaker voor. Zorg dat deze fraude wordt herkend in uw bedrijf (met name financiele afdelingen). Wanneer u toch heeft betaald kan aangifte worden gedaan bij politie, maar voorkomen is ook hier beter dan genezen.

Bent u benaderd door fraudeurs, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie als u bent gedupeerd.