Vakantie in je eigen stad


* 29 juni 2016

Je tent opzetten in je eigen stadspark en je buurtgenoten leren kennen? In het eerste weekend van de zomervakantie kan dat in het Nelson Mandelapark in Haarlem-Noord. Op het grasveld is plaats voor vijftig tenten van bewoners van de Transvaalbuurt, de Indischebuurt Zuid en de Patrimoniumbuurt.
In de rest van het park kunnen kampeerders, buurtbewoners en andere bezoekers drie dagen lang gratis deelnemen aan veel verschillende activiteiten.

Buurtcampings worden al sinds 2013 georganiseerd - eerst in Amsterdam, daarna ook in Utrecht en andere steden - onder licentie van organisatie De Buurtcamping. Initiatiefneemster en evenementenmanager Patricia Gravemaker haalde het idee naar Haarlem door de wijk er enthousiast voor te maken.
Dat is goed gelukt. De activiteiten worden georganiseerd door de kampeerders en buurtbewoners zelf en verschillende organisaties verlenen medewerking, zoals Ecosol/Effect, Spaarnelanden en het sociaal wijkteam.

"Ook de gemeente ondersteunt de Buurtcamping op alle mogelijke manieren", zegt Patricia, "want het idee sluit goed aan bij het doel van de gemeente om via projecten sociale activiteiten in de buurt te stimuleren. Het is de bedoeling buurtgenoten met elkaar in contact te brengen en een leuk
kampeerweekend te organiseren voor mensen die niet op vakantie kunnen." Van de kampeerplekken is een derde bestemd voor minima, een derde voor vrijwilligers en een derde voor anderen.

Gevarieerd programma

De buurtbewoners zijn enthousiast en hebben al veel werk verzet om dit driedaagse kampeerevenement mogelijk te maken. Het terrein leent zich goed voor het initiatief, want er is veel ruimte en een groot grasveld. De bomen zijn vorige week gesnoeid en het kampeerterrein wordt hondenpoep-vrij
gemaakt. Aan alles is gedacht: een kantinetent voor gezamenlijke maaltijden, een winkeltje en Tante Leen, een verhuurgelegenheid voor mensen die geen tent of slaapzak hebben.

Op het programma staan uiteenlopende activiteiten, zoals een campingstoelendans, barbecue, kampvuur, bingo, yoga, speurtocht, voetbaltoernooi, badmintonwedstrijd, kinderbioscoop, clown en ochtend- en avondgymnastiek. Patricia: "Het is geen festival of kamp, dus er is geen geluidsoverlast en er
zijn geen verplichtingen. Je bent als kampeerder vrij om mee te doen, maar mag ook lekker voor je eigen tentje blijven zitten en een boek lezen." De activiteiten vinden plaats van 10:00 tot 21:00 uur. Daarna gelden de campingregels: om 22:00 uur is het rustig en vanaf 23:00 uur is het stil.

Sponsoring

Tijdens de buurtcamping wordt er een krantje gemaakt en er is een eigen radiofrequentie en tv-kanaal. De kosten voor kampeerders zijn 5 euro per tent en 10 euro per persoon. Mensen met een smalle beurs betalen 2,50 euro en ook vrijwilligers krijgen een flinke korting. Dat de kosten laag
gehouden kunnen worden, komt door subsidies, fondsen en sponsoring van grote en kleine ondernemers in de buurt. Het is geen commercieel project, dus er wordt geen winst gemaakt; alles komt ten goede aan de Buurtcamping.

Wilt u meedoen en woont u in een van de drie buurten? Dan kunt u zich nog opgeven voor een kampeerplek. Ook anderen zijn van harte welkom. Tijdens het kampeerweekend van 15, 16 en 17 juli is het Nelson Mandelapark gewoon open voor bezoekers. Mail voor aanmelding en extra informatie naar
nelsonmandelapark@debuurtcamping.nl of kijk op www.facebook.com/DeBuurtcampingNelsonMandelaparkHaarlem