Woensdag 29 juni 2016 visdief / Rik Kruit (Saxifraga) Het Haringvlie..


In 2018 gaan de sluizen van de Haringvlietdam op een kier en kunnen vissen, zoals de zalm en steur weer tussen zee en rivier trekken. Zes natuurorganisaties waaronder Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds grijpen dit moment aan om met steun uit het Droomfonds van de Nationale
Postcode Loterij het Haringvliet ecologisch en economisch een impuls te geven. We werken aan nieuwe fiets- wandel en struinroutes, uitkijkpunten, versterking van de natuur en verbeterde toegankelijkheid.

Waterbus Haringvliet / MiCaFotografie

Met de Waterbus naar het Haringvliet

Wij zijn trots dat het eerste concrete resultaat is bereikt: Van eind juni tot en met september 2016 gaat de snelle Waterbus bij wijze van proef naar en in het Haringvliet varen en u kunt mee!

De Waterbus doet verschillende bestemmingen aan in het Haringvliet: Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis, Willemstad en het natuureiland Tiengemeten. Ook wordt er vanuit Rotterdam een tussenstop gemaakt in Nieuw-Beijerland. Er wordt in totaal 60 dagen gevaren: In juni en september op
woensdag, zaterdag en zondag, tijdens de maanden juli en augustus komen daar ook de donderdag en vrijdag bij.

Voor iedere bestemming zijn (natuur-)excursies ontwikkeld. Met Vogelbescherming Nederland kunt u in september struinen op Tiengemeten.

Excursie met Vogelbescherming: Struinen op Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten, 1050 ha groot, is een waar vogelparadijs. In september verzamelen 'onze' broedvogels zich voor de trek naar het zuiden. Na een broedseizoen overwinteren deze vogels in Afrika. Tiengemeten is een plek waar de vogels in september opvetten voor hun lange reis. In september
bereiken ook de eerste steltlopers ons land vanuit de toendra's van Noord-Scandinavie en Groenland. Nederland is het tankstation tussen broedgebied en overwinteringsgebied. Tijdens de wandeling zullen we weide-, moeras- en watervogels zien, waaronder diverse eendensoorten, steltlopers. Met een
beetje geluk zien we ook leuke roofvogelsoorten.

Praktische informatie

De wandeling duurt 5 uur. Uw gastheer en dame voor de dag zijn Hans en Ellen Willemsen. Er is plaats voor maximaal 25 natuurliefhebbers. Deze excursie wordt speciaal georganiseerd voor mensen die met de Waterbus komen. U kunt mee op 14 of 17 september 2016.

* Meld u hier aan voor de excursie op woensdag 14 september

* Meld u hier aan voor de excursie op zaterdag 17 september

Route woensdag 14 september*

Heenreis: Dordrecht (afvaart 10.10 uur) of Willemstad (afvaart 11:00 uur) naar Tiengemeten
Terugreis: Tiengemeten (afvaart 15:30) naar Willemstad (aankomst 16:05 uur) en Dordrecht (aankomst 16:50 uur)

Route zaterdag 17 september*

Heenreis: Hellevoetsluis (afvaart 10.35 uur), Stellendam (afvaart 10.50 uur) of Middelharnis (afvaart 11.15 uur) naar Tiengemeten.
Terugreis: Tiengemeten (afvaart 15:15) naar Hellevoetsluis. Let op! deze afvaart stopt niet in Stellendam en Middelharnis.

Let op! Boek uw bootticket separaat via www.waterbus.nl/droomfonds16/. Leden van Vogelbescherming krijgen korting op de bootkaartjes. Zie ook de website van de Waterbus voor actuele vaarinformatie.

* Vaartijden onder voorbehoud, controleer de website van de Waterbus voor vertrektijden en prijzen.

Lepelaar / Mark Zekhuis (Saxifraga)

Meer weten?

Voor meer informatie over de natuur in het Haringvliet en andere excursies:

* Staatsbosbeheer
* Natuurmonumenten

Voor meer informatie over het Droomfondsproject:

* Haringvliet