29 juni vroege start mosselseizoen

dinsdag 21 juni 2016 15:41 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Mosselbureau B.V.

Tevredenheid over kwaliteit bij eerste bemonstering Zeeuwse mosselen

Yerseke, 21 juni 2016 - Het seizoen van de Zeeuwse mosselen start dit jaar vroeg op 29 juni. Na de eerste bemonstering van de Zeeuwse mosselen op de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke verzocht de mosselhandel aan de mosselkwekers mosselen aan te voeren. De handel kan zo voorraad opbouwen om vanaf 29 juni klanten in onder meer in Belgie en Nederland te kunnen leveren. Het seizoen start hierdoor vroeger dan normaal. Een combinatie van een zonnig voorjaar en veel regenval heeft voor een 'lekkere vlezige mossel' gezorgd, aldus de mosselkwekers.

Vandaag en gisteren zijn door de mosselkwekers monsters naar de veiling gebracht. De mosselhandelaren konden zich zo een beeld vormen van de kwaliteit van de mossel die op dit moment op de percelen in de Waddenzee en Oosterschelde ligt. De grootte van de schelp, het percentage vleesgewicht en de kleur zijn dusdanig dat de handel unaniem heeft besloten het seizoen te laten beginnen. Er is nu minimaal een week nodig om de mosselen te laten ontdoen van zand op de zogenaamde verwaterpercelen in de Oosterschelde, voorraad op te bouwen en klaar te maken voor verzending naar restaurants, supermarkten en viswinkels in Belgie en Nederland.

Vooral in Belgie wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van de Zeeuwse lekkernij. Mosselen eten zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Mosselen worden gezien als een nationaal product. Vanaf volgend weekend zullen de mosselpannen op de terrassen aan de kust en in de grote steden niet aan te slepen zijn. In Nederland is de afzet ook groeiend maar ligt de piek in de afzet later in het seizoen rond september.

De 88 mosselkwekers - met productiegebieden in de Waddenzee en Oosterschelde - hebben het afgelopen seizoen 57 miljoen kilo aangevoerd. De mossel doet er twee tot drie jaar over om consumptierijp te zijn. In het Zeeuwse Yerseke worden alle mosselen naar de Mosselveiling gebracht waarna ze zandvrij spoelen in het zuivere Oosterschelde water en vervolgens bij een van de 12 mosselbedrijven aldaar verder worden verwerkt en verpakt. Het mosselseizoen duurt negen maanden en loopt dus door tot april 2017.

*

*

*

*