Artsen uiten kritiek onderzoek ziekenhuiscalamiteiten

TV | wo 29 jun 2016

Redactie Floor Ligtvoet

Verslag Marja Sol

Na een medische misser komt de calamiteiten-commissie van het betreffende ziekenhuis in actie. Deze commissie, gevuld met mensen uit hetzelfde ziekenhuis, moet een rapport maken voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Maar hoe vrij is die commissie om de medische fouten daarin ook hard te benoemen?

Niet erg vrij, melden artsen aan EenVandaag. Ze noemen dit controle- en leersysteem een wassen neus. Want het rapport moet, voor het naar de inspectie gaat, eerst langs de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. En die heeft in het geval van onze klokkenluider een te kritisch rapport van zijn hand laten herschrijven; de inhoud is flink afgezwakt.

Een andere arts maakt mee dat de commissie niet aan waarheidsvinding doet maar het incident graag op een meningsverschil tussen twee specialisten afschuift.

De patient of de nabestaande heeft ondertussen het nakijken. Want is er nu echt gebeurd? En wat leert het ziekenhuis ervan?

Zo loopt Marion Haring, na de onverwachte dood van haar vader in het Waterland Ziekenhuis, tegen een muur op wanneer zij en haar familie de waarheid willen achterhalen, zo vertelt ze. Ze wil serieus genomen worden, wil dat het ziekenhuis verbeteringen treft en de inspectie daar streng op toeziet. Maar heeft het gevoel dat de instanties eerder de boel afhouden dan aanpakken.

Haar vader krijgt ze nooit meer terug. Maar met haar strijd om het systeem te veranderen, hoopt ze dat er van medische fouten echt geleerd wordt. En dat een behandeling zoals die van haar vader niet opnieuw een mensenleven kan kosten.

Vanavond in EenVandaag haar verhaal en de kritiek van enkele ziekenhuismedewerkers op het functioneren van de calamiteiten-commissie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hoogleraar patientveiligheid Jan Klein reageert op de kritiek.

In de studio spreken we met Ronnie van Diemen, de inspecteur-generaal van de IGZ.