Koninkrijk der Nederlanden en Italie willen zetel VN-Veiligheidsraad delen

Nieuwsbericht | 29-06-2016 | 09:46

Het Koninkrijk der Nederlanden en Italie willen de komende twee jaar een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad delen. De landen nemen dan elk een jaar voor hun rekening. Dat zou betekenen dat Italie in 2017 lid zou zijn van het belangrijkste orgaan voor internationale vrede en veiligheid. Het Koninkrijk der Nederlanden neemt het stokje dan in 2018 over.

Dat hebben beide landen dinsdag voorgesteld in de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. De landen kregen tijdens de verkiezing voor de vacante zetel geen meerderheid voor hun eigen kandidatuur. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken was de uitkomst van de stemmingen tot dan toe een `duidelijk signaal' dat de algemene vergadering beide landen waardeert als lid.

`Na goed onderling overleg zijn we tot deze praktische oplossing gekomen. Het is ook een signaal van Europese samenwerking in de internationale politiek. We zullen de komende jaren nauw samenwerken. We hechten allebei veel waarde aan het lidmaatschap van de Veiligheidsraad', aldus Koenders. Hij was aanwezig bij de stemming en legde het voorstel om de zetel te delen namens het Koninkrijk voor aan de algemene vergadering.