T-MOBILE START PILOT 3-BAND CARRIER AGGREGATIE

T-Mobile is in Woerden een pilot gestart met 3-band carrier aggregatie. Hiermee wordt de 4G-capaciteit aanzienlijk vergroot. Op alle locaties in Woerden is de helft van het 3G spectrum (10MHz van de 20MHz FDD) opnieuw ingezet voor 4G. Dit betekent nog meer 4G-datacapaciteit en nog hogere snelheden tot wel 300Mb/s. T-Mobile is de eerste in Nederland die 4G+ techniek inzet op UMTS-band (2100MHz).

Richard Marijs, Technology Strateeg: "Met de 4G+ 3-band carrier aggregatie (3CA) krijgen klanten een nog betere internetervaring als het lokaal erg druk is bijvoorbeeld tijdens een evenement of tijdens het reizen in de trein. Alhoewel er op dit moment voldoende ruimte is op het 4G+ netwerk, anticipeert T-Mobile hiermee op het toenemend data gebruik in de toekomst. T-Mobile voert daarom continu innovaties door op het netwerk waarmee het netwerk nog stabieler en sneller wordt om de toenemende digitale mobiele levensstijl te ondersteunen. Met deze techniek wordt de totale 4G-capaciteit vergroot van 30MHz naar 40MHz".

In de pilot wordt onderzocht hoe de 4G+-techniek functioneert op de 2100MHz band. En hoe de CA- technieken werken in verschillende situaties. Aan de hand van de uitkomsten van de pilot zullen de instellingen van het netwerk worden geoptimaliseerd. Het gehele mobiele netwerk van T-Mobile is er al op voorbereid om 4G op de 2100MHz te activeren door middel van SRAN-technologie. Ondanks dat gebruikers momenteel niet sneller mogen/kunnen dan 120/150Mb/s op het netwerk van T-Mobile, zal er in de praktijk door 3CA op 900/1800/2100 MHz hogere snelheden worden gehaald met een toestel dat dit ondersteunt dan zonder 4G+. Wanneer T-Mobile de 3-band carrier aggregatie gaat doorvoeren in het gehele netwerk is op moment nog niet bekend.