Schadevergoeding voor weduwnaar gepeste docente

Web only | wo 29 jun 2016

Redactie Marit Bulder

De echtgenote van biologiedocente Caroline Dijkman die in augustus 2015 zelfmoord pleegde omdat zij gepest werd door collega's, krijgt een schadevergoeding van de Limburgse scholenkoepel LVO.

Dijkman werd jarenlang gepest door haar collega's op het Sint Maartenscollege in Maastricht. Ze zat vanaf 2012 ziek thuis. In een afscheidsbrief die ze schreef voordat ze zichzelf in augustus 2015 van het leven beroofde vroeg ze aandacht voor pesten op de werkvloer.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie oordeelde dat de schooldirectie onvoldoende ingreep in deze situatie; meerdere keren verklaarde de directie haar boventallig en meerdere keren werd dit weer terug gedraaid. De school had `op basis van eerdere signalen alerter moeten zijn op mogelijk pestgedrag'.

Het schoolbestuur verklaarde indertijd dat in deze situatie `pesten niet aan de orde' was, aldus de Volkskrant. En voor deze nalatige houding wordt de scholenkoepel LVO nu aansprakelijke gesteld door de weduwnaar van Dijkman, Steven Schoevaart.

De school zegt hiermee echter geen aansprakelijkheid voor de dood van de docente te erkennen. De schadevergoeding is dan ook nihil. Toch ging Schoevaart akkoord met de vergoeding om een jarenlange juridische strijd te voorkomen.