Bloedbad door zelfmoordaanslagen op vliegveld Istanbul

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 29/06/2016 at 14:10 / Tags: EU, Terrorisme, Turkije

Alle zenders op de Israelische televisie zonden dinsdagavond live reportages uit over het bloedbad op vliegveld Atatuerk in Istanbul. Israel leefde sterk mee en zond boodschappen van deelneming met de inwoners van Turkije. Gisteravond rond 21:00 uur bliezen drie terroristen zichzelf op nadat zij hun automatische wapens op de nietsvermoedende toeristen in de vertrekhal hadden geleegd. De Turkse premier Binali Yildirim maakte vanochtend bekend dat er zeker 36 doden zijn gevallen en 147 gewonden, van wie er zes ernstig aan toe zijn. De Turkse geheime dienst gaat ervan uit dat ISIS achter de aanslagen zit.

De aanslag

Het vliegveld Atatuerk in Istanboel is het grootste van Turkije en de op twee na drukste luchthaven van Europa. Het is zwaar beveiligd, maar dit heeft niet kunnen voorkomen dat de drie zelfmoordterroristen er konden huishouden met hun automatische wapens, handgranaten konden gooien en hun bomvesten konden laten ontploffen. De Turkse president Erdogan noemde de aanslag een poging het imago van Turkije te beschadigen. De Turkse politieagent Ahmed Furkan Gurtuna was bezig met een paspoortcontrole toen de aanslag plaatsvond. Hij zei tegen Turkse media: "Ik zag hoe een terrorist de luchthaven binnenwandelde. Hij had een AK47 [automatisch wapen] en begon op mensen te schieten." De Turkse politie schoot een van de terroristen neer, maar hij zag alsnog kans zichzelf op te blazen. De andere twee zelfmoordterroristen bliezen zich op tijdens hun daad.

IFrame

Video: Turkse politie schiet terrorist neer waarna deze zichzelf opblaast, bron: Twitter

Op de luchthaven waren ook tientallen Israeli's toen de aanslag plaatsvond, veel Israeli's stappen namelijk over op de Turkse luchthaven om naar andere bestemmingen te reizen. Een van de Israelische toeristen zei na afloop van de zelfmoordaanslagen tegen het Israelische Channel 10 dat het "een grote chaos" was op de luchthaven en dat veel mensen in de hal van het vliegveld niet meer wisten wat zij moesten doen.

Internationale reacties

Vanuit de hele wereld komen geschokte en afkeurende reacties op de aanslag in Turkije. Eurocommissaris Frans Timmermans gaf vanochtend een emotionele reactie FaceBook: "weer zijn tientallen mensen uit het leven weggerukt." Timmermans schreef tevens: "Zoveel verdriet, zoveel pijn. Parijs, Brussel, Ankara, Istanbul, Orlando, Leeds; overal zorgt haat voor dood en verderf. Het enige antwoord op zoveel haat is vastberaden en gezamenlijk de terreur bestrijden en even vastberaden en gezamenlijk onze vrijheden en onze openheid beschermen."

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelde de aanslag vanmorgen in `De ochtend' op Radio 1. Hij zei: 'Dit doet ons allemaal terugdenken aan de aanslagen in Brussel, en wij veroordelen ze dan ook streng.' De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemt de aanslag "afschuwelijk en laf". Hij uitte zijn medeleven met de slachtoffers en liet weten aan de zijde te staan van Turkije in de strijd tegen terrorisme. Ook NAVO-Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg heeft met afschuw gereageerd. Hij noemt de aanslag 'afschuwelijk', benadrukt dat terrorisme nooit te rechtvaardigen is en dat zijn gedachten zijn "bij de slachtoffers, hun nabestaanden en de Turkse bevolking'.