Abbas loog over vergiftiging Palestijns water door Israel

in Israel / by Mike Durand / on 29/06/2016 at 14:24 / Tags: EU, PA, Palestijnen, Vredesproces, Water

Canada heeft een formele klacht ingediend bij de Palestijnse Autoriteit over de 'ongegronde' beschuldigingen tegen Israel van president Mahmoud Abbas. Tijdens zijn toespraak voor het Europees Parlement in Brussel beweerde Abbas dat Israelische rabbijnen waterbronnen van Palestijnen vergiftigen om de Palestijnen te vermoorden. Ditzelfde sprookje werd in de Middeleeuwen verteld: toen werd gezegd dat de Joden de pest hadden veroorzaakt door de waterbronnen te verontreinigen. In het Middeleeuwse Europa leidde dit tot enorme progroms, klik hier voor antisemitismetijdlijn. Abbas heeft zijn beweringen na druk van de Canadese regering ingetrokken.

Abbas zei vorige week in zijn speech voor het Europees Parlement dat een groep Israelische rabbijnen in een "duidelijke aankondiging" van de Israelische regering eisten dat deze "het water van de Palestijnen" moesten vergiftigen. Hij voegde eraan toe: "Is dit niet duidelijk aanzetten tot massamoord op het Palestijnse volk?"

Bij hoge ambtenaren in Canada schoten de opmerkingen van de PA president Abbas in het verkeerde keelgat. Binnen 24 hebben zij hun ongenoegen en ernstige bezorgdheid geuit tegen Palestijnse functionarissen over de beweringen en toon van speech van Abbas voor het EU parlement. Volgens woordvoerder Joseph Pickerill van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Stephane Dion, zorgde dat de actie van Canada ervoor dat Abbas zijn beweringen terugnam. 'Canada vond deze opmerkingen volstrekt onaanvaardbaar, en was blij om te zien dat president Abbas deze ongefundeerde beschuldigingen volledig en formeel in heeft getrokken.'

Dion zei dat Canada zich bij zijn Midden-Oostenbeleid zal laten leiden door de behoefte aan een duurzame vrede tussen Israeli en de Palestijnen. Om deze reden zal Canada niet aarzelen om te intervenieren wanneer een partij iets doet dat de kans op een vreedzame oplossing van het conflict in gevaar kan brengen.

De uitlatingen van Abbas zijn zeer verontrustend voor veel joden, zeker door de analogie die er zijn met de beschuldigingen aan het adres van joden in de 14^e eeuw.

Het Europees parlement had de presidenten Abbas en Rivlin juist uitgenodigd in Brussel in de hoop dat deze met elkaar in gesprek zouden gaan en het vastgelopen vredesproces op deze wijze weer vlot getrokken zou worden. Abbas gooide roet in het eten: hij zou geweigerd hebben te praten met Rivlin, die had gezegd dat hij bereid was tot een ontmoeting.

Foto: President Abbas ontmoet EP president Schulz, bron: Europees Parlement