Elvis-gitarist Scotty Moore overleden

Radio | wo 29 jun 2016

Redactie Lammert de Bruin

Gitarist Scotty Moore is op 84-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Nashville.

Moore was niet zomaar een gitarist, maar maakte deel uit van de vaste begeleidingsband in de beginjaren van Elvis Presley's carriere. Hij was erbij toen de Rock & Roll-sound van Elvis werd geboren.

Dat was op 5 juli 1954 om precies te zijn, in de Sun Studio in Memphis. Elvis was daar om zijn eerste professionele plaat op te nemen. Studiodirecteur Sam Philips had namelijk een opname gehoord die Elvis in de studio voor zijn moeder had opgenomen. Hij zag wel wat in de jonge zanger en besloot een plaat met hem op te nemen.

Daarvoor huurde hij bassist Bill Black en gitarist Scotty Moore in, als begeleiding voor de akoestische slaggitaar en stem van Elvis. Ze gingen het bluesnummer `That's Alright Mama' opnemen, maar het verliep niet echt vlotjes.

Sam was namelijk niet tevreden, het was niet wat hij zocht. Na een paar opnames hielden ze een koffiepauze en Elvis ging wat jammen met Bill en Scotty. Ze gingen wat dingen uitproberen en `That's Alright' iets sneller spelen. Sam zette razendsnel de opnameapparatuur weer aan, want dit was precies wat hij zocht.

De rest is geschiedenis: de geboorte van The King of Rock and Roll was die dag een feit. Mede dankzij Scotty Moore.