Succesvolle herfinanciering A1/A6

Nieuwsbericht | 27-06-2016 | 15:47

Op dinsdag 31 mei 2016 is de herfinanciering afgerond voor het project A1/A6 Diemen - Almere Havendreef. Dit project is onderdeel van het Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA)-programma en wordt uitgevoerd door SAAone, een consortium van Boskalis, DIF, Hochtief en VolkerWessels.

De oorspronkelijke financieringsafspraken voor dit project zijn gemaakt in februari 2013. SAAone heeft na overleg met Rijkswaterstaat de bestaande financiers benaderd met een voorstel om de uitstaande leningen te herfinancieren, daarbij rekening houdend met de vergaande vorderingen met de bouwwerkzaamheden alsmede de gunstige omstandigheden op de financiele markten.

De herfinanciering voorziet in een verlaging van de marges over alle uitstaande commerciele leningen met een gezamenlijke omvang van circa EUR 470 mln. Een deel van het hiermee gerealiseerde financiele voordeel komt ten goede aan de Staat, zoals voorzien in het DBFM-contract.

De herfinanciering wordt uitgevoerd door een combinatie van vijf commerciele banken (Tokyo-Mitsubishi, Credit Agricole, KfW, Landesbank Baden-Wurttemberg en Nord/LB Covered Finance bank) samen met de Europese Investeringsbank (EIB). Al deze partijen waren ook onderdeel van het oorspronkelijke financieringsarrangement voor het project in 2013. Deze transactie is tot op heden de eerste herfinanciering voor Rijkswaterstaat.