Hamas legt import Israelische watermeloenen aan banden

in Israel / by Mike Durand / on 29/06/2016 at 15:35 / Tags: Gaza, Hamas, Terrorisme

Acht jaar lang konden Gazanen geen Israelische watermeloenen kopen. De terroristische Hamas-beweging die de scepter zwaait in de kustenclave had een importverbod opgelegd. Vorige week werd breed bekend dat Hamas dit embargo op Israelische watermeloenen had opgeheven - maar helaas. Al na een week kondigde het Gazaanse ministerie van Landbouw aan dat de import van watermeloenen uit Israel weer werd gestopt.

Hamas had de import toegelaten omdat het een geschil had met de plaatselijke telers over de prijs van hun watermeloenen. Hamas vond dat de telers een te hoge prijs rekenden. Met de opheffing van het embargo op Israelische meloenen hoopte Hamas de telers te dwingen hun prijzen te verlagen. Maar nu de telers zijn gezwicht en hebben beloofd hun prijzen eind deze week te verlagen, is het importverbod voor Israel sinds maandag weer van kracht.

Tahsin al-Saqa van het Gazaanse ministerie zei in een verklaring dat de consumentenprijs van watermeloenen verlaagd zal worden van EUR 2,34 per vijf kilogram tot EUR 2,34 per acht kilo. Tevens deelde al-Saqa mee dat er de laatste drie dagen van de periode dat de Israelische watermeloenen mochten worden geimporteerd, via de Kerem Shalom grensovergang zeker 600 ton watermeloenen uit Israel aan de Gazastrook zijn geleverd.

Voordat Hamas het embargo op de Israelische watermeloenimport uitvaardigde, werd er jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 ton watermeloenen door de Gazastrook geimporteerd. De lokale productie ontwikkelde zich en kon zoveel produceren dat er voldaan kon worden aan de vraag naar de zoetige fruit. Vorig jaar blijken de lokale telers minder land te zijn gaan inzetten voor de productie van watermeloenen, wat ertoe heeft geleid dat de lokale telers dit jaar niet aan de vraag konden voldoen, meldt AGF (de nieuwssite van de Nederlandse agrarische sector).