Financial close A6 Almere bereikt

Nieuwsbericht | 27-06-2016 | 15:50

Op 8 juni 2016 is financial close bereikt voor project A6 Almere. Hiermee is de financiering rond voor de verbreding van de A6 bij Almere, in het verlengde van de huidige werkzaamheden vanaf de A1 naar Almere.

De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt verbreed naar 4 x 2 rijstroken met hoofd- en parallelbanen, dat zijn dus 4 rijstroken per rijrichting. De extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad verbetert. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot: ter hoogte van het Weerwater wordt de A6 naar maaiveldniveau verlaagd en worden op- en afritten verder uit elkaar gelegd. Dit creeert ruimte voor toekomstige gebiedsontwikkeling door de gemeente Almere, waaronder de Floriade die hier in 2022 wordt gehouden.

Consortium Parkway 6

Consortium Parkway 6 is een projectvennootschap, opgericht door John Laing Investments, Rebel Valley, Dura Vermeer en Besix. Binnen het consortium zijn Dura Vermeer en Besix verantwoordelijk voor ontwerp, realisatie en onderhoud.

Financiering

Project A6 Almere betreft een Design, Build, Finance and Maintain (DBFM) contract, dat inhoudt dat consortium Parkway 6 zelf het ontwerp en de realisatie van het project financiert en deze investering over een periode van 20 jaar terugverdient door middel van met name beschikbaarheidsvergoedingen van Rijkswaterstaat. Om de beschikbaarheid van de weg te waarborgen zal Parkway 6 in die periode ook het onderhoud van de snelweg uitvoeren.\\015 Naast de inbreng van eigen vermogen is het project gefinancierd door leningen van twee commerciele banken: The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ en DekaBank Deutsche Girozentrale, en de Europese Investeringsbank (EIB). De totale waarde van de investeringen in het project is EUR 300 miljoen.

Adviseurs

Bij dit project wordt het consortium bijgestaan door Rebel Finance & Transactions als financieel adviseur, Allen & Overy als juridisch en belastingadviseur, Marsh als verzekeringsadviseur en BDO als model auditor. De externe financiers werden bijgestaan door Clifford Chance als financieel adviseur, Turner & Townsend als technisch adviseur en Marsh als verzekeringsadviseur. Daarnaast werd de EIB bijgestaan door juridisch adviseur Norton Rose Fulbright.