Zes winnaars ontwerpprijsvraag 'A Home away from Home'

woensdag 29 juni 2016 17:10 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Op 29 juni zijn de zes prijswinnaars van de prijsvraag: ' A Home away from Home' bekend gemaakt. Dit gebeurde door Juryvoorzitter Floris Alkemade en Carolien Schippers (COA). De prijsvraag was een initiatief van het COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester. De winnende ontwerpen zijn geselecteerd uit een totaal van 366 inzendingen en laten hele diverse oplossingen zien voor de huisvesting van vluchtelingen en andere doelgroepen. Een selectie van de inzendingen is tot en met 7 juli te bekijken in een pop-up tentoonstelling in het Nieuwe Instituut. Tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven zullen prototypes van de winnende ontwerpen worden tentoongesteld.

Meer dan een antwoord

Het juryrapport: 'De voorstellen zijn onvergelijkbaar en een winnaar zou geen recht doen aan de enorme variatie". De jury van de prijsvraag heeft bewust gekozen voor een brede variatie aan oplossingen die allemaal met hun eigen kwaliteit het verschil kunnen maken in de huisvesting van vluchtelingen. Naast innovatief materiaalgebruik, productietechnieken en de toepassing van veel duurzame technologie, adresseren de ontwerpen ook maatschappelijke thema's zoals grootschalige energieproductie, revitalisering van krimpgebieden, integratie en werkgelegenheid en de transformatie van leegstaande gebouwen.

De winnende ontwerpen zijn op verschillende plekken in te zetten, zowel nationaal als internationaal. In de eerste plaats voor toepassing door het COA, maar in het verlengde daarvan ook op andere plekken. Bijvoorbeeld als oplossing voor vluchtelingenkampen "in de regio", als flexibele oplossing voor de huisvesting van statushouders of voor gebruik door starters, studenten of senioren. Met deze brede selectie hoopt de jury bovendien een impuls te kunnen geven aan de ontwikkeling van meer flexibele vormen van woningbouw' .

De zes winnaars zijn:

- Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten - Haiko Meijer/Onix NL;

- Evolutionary wooden buildings - Jurrian Knijtijzer/Finch Building B.V.;

- ComfortCity/De Tussenruimte - Anneloes de Koff/Pieter Stoutjesdijk;

- Hotel nice to meet you - Rik Tuithof/studio Rik Tuithof;

- SolarCabin/Dak onder de zon - Bram Zondag/Arjan de Nooijer;

- RE-settle - Rene van Zuuk/Rene van Zuuk Architekten B.V.;

De jury verleende daarnaast aan zes plannen een eervolle vermelding. Zie bijlage voor overzicht van de teams.

Van ontwerp naar impact

Tijdens de bijeenkomst op 29 juni in het Nieuwe Instituut lanceerden de initiatiefnemers van de prijsvraag de website www.ahomeawayfromhome.nl waarop een grote selectie van de inzendingen te vinden is. De opbrengsten van de prijsvraag werden op de bijeenkomst aangeboden aan vertegenwoordigers van COA (Gerard Bakker, bestuursvoorzitter), Aedes (Harry Bosch, bestuurslid), de VNG (Jos Wienen, voorzitter asielcommissie) en Platform Opnieuw Thuis (Marco Florijn, ambassadeur). Namens deze organisaties spraken zij hun waardering uit over de creatieve plannen, maar gaven ook aan zich in te willen zetten om nieuwe ideeen verder te brengen.

Wordt vervolgd: prototyping

Als een vervolg op de prijsvraag zullen tijdens de Dutch Design Week in oktober 2016 verschillende prototypes worden tentoongesteld. Carolien Schippers, manager huisvesting COA: Ik geloof sterk in de overtuigingskracht van prototypes die je kunt aanraken en waarvan je de ruimte kunt ervaren. Door bij te dragen aan deze prototypes willen we als COA de stap naar toepassing in de praktijk versnellen". De zes winnende teams werken in de komende maanden aan de ontwikkeling van een prototype op ware grootte. Juryvoorzitter en Rijksbouwmeester Floris Alkemade is zeer ingenomen met de ontwerpkracht die voor dit maatschappelijk vraagstuk is gemobiliseerd en is bereid in de vervolgfase zich wederom in te zetten

Jury

De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit:

- Floris Alkemade - Rijksbouwmeester

- Carolien Schippers - manager huisvesting COA

- Jos Wienen - voorzitter asielcommissie VNG en burgemeester Katwijk

- Shyam Khandekar - stedenbouwkundige/architect in India en Europa, tevens hoofdredacteur van tijdschrift MY LIVEABLE CITY

- Ferdows Kazemi - voormalig vluchteling, auteur, columnist

- Adri Duivesteijn - voormalig Eerste en Tweede Kamerlid, wethouder Den Haag en Almere en voormalig directeur Nederlands Architectuur Instituut

- Mick Eekhout - emeritus hoogleraar productontwikkeling TU Delft, eigenaar en algemeen directeur van Octatube in Delft.

Een uitgebreid juryrapport is te vinden op de website van de prijsvraag.

Meer informatie

Een selectie van alle inzendingen, inclusief winnaars en eervolle vermeldingen, is te bekijken op www.ahomeawayfromhome.nl. Hoge resolutie beeldmateriaal is beschikbaar in de digitale persmap. Ter gelegenheid van de prijsvraag is een magazine uitgegeven, te downloaden via deze link of www.ahomeawayfromhome.nl. De genomineerde plannen en de winnaars zijn tot en met 7 juli te bekijken in een pop-up tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, Rotterdam en tussen 13-17 juli tijdens het White Nights Festival in het Museumpark in Rotterdam.

*

*

*

*