Inkoop Jeugdhulp, Wmo en Beschermd Wonen


Nieuwsbericht Inkoop Jeugdhulp, Wmo en Beschermd Wonen

Gepubliceerd op: 30 juni 2016

De gemeenten in Noord en Midden Drenthe gaan per 2017 de Jeugdhulp, Wmo en Beschermd Wonen gezamenlijk inkopen. De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo willen hiermee meer samenhang aanbrengen tussen Jeugdhulp en Wmo en de zorg en ondersteuning zo lokaal
mogelijk organiseren. Ze streven naar korte lijnen met zorgaanbieders zodat ze elkaar snel kunnen vinden. Zorg en ondersteuning is mensenwerk. Het helpt dan dat je elkaar goed kent en weet wat je aan elkaar hebt.

Meer samenhang

Meer samenhang tussen Wmo en Jeugdhulp is een logische keuze. Beide hebben immers als doel om inwoners te laten meedoen aan de samenleving. Ook draagt meer samenhang bij aan het in de praktijk brengen van een gezin, een plan en een meer natuurlijke overgang van Jeugdhulp naar Wmo. Zo ontstaat
een doorlopende lijn in zorg en ondersteuning voor jong tot oud. Ook verwachten de gemeenten hiermee stappen te kunnen zetten naar een completere aanpak. Daarbij wordt dan ook de verbinding gelegd met werk en inkomen.

Uitgangspunten inkoop

De gemeenten hebben punten opgesteld die ze graag terugzien in de nieuwe aanbesteding. Het gaat om meer resultaatgericht inkopen en bekostiging die meer afhangt van de behaalde resultaten en geleverde producten. In de contracten komt meer nadruk te liggen op zorgvernieuwing. Bijvoorbeeld in de
vorm van innovatieve producten die meer samenhang aanbrengen tussen Jeugdhulp en Wmo. Gemeenten en zorgaanbieders hebben inmiddels meerdere keren met elkaar overlegd over de haalbaarheid van deze nieuwe accenten en gemeentelijke wensen.
De gemeenten willen raamovereenkomsten afsluiten. Bij voorkeur voor twee jaar met de mogelijkheid twee keer met een jaar te verlengen. Dit geeft de mogelijkheid om te bouwen aan structurele samenwerkingsrelaties.

Planning

Publiceren aanbesteding 14-juli
Eerste informatiebijeenkomst 14-juli
Tweede informatiebijeenkomst 15-augustus
Uiterste datum indienen vragen 29-augustus
Bijeenkomst om vragen te beantwoorden 5-september
Uiterste inleverdatum offerte 16- september
Beoordelen offertes 19- september
Verduidelijkende gesprekken met aanbieders 26+27 september
Collegebesluit aanbesteding 11-oktober
Voorlopige gunning 12-oktober
Definitieve gunning 1-november

Zorgaanbieders

Aanbieders die nu al bekend zijn bij de gemeenten krijgen vanzelf een uitnodiging voor de informatiebijeenkomsten. Denkt u erover mee te doen aan de aanbesteding? Geef dan uw naam door via nmdinkoop2017@assen.nl.