Ook ondersteuningsplan voor Statenleden


DEN HAAG - Statenleden hebben behoefte aan ondersteuning en een hogere vergoeding, evenals raadsleden. De belangenkoepel van de provincies, het Interprovinciaal Overleg heeft daarom het verzoek ingediend bij minister Plasterk om een actieplan voor ondersteuning te maken voor Statenleden, zoals
dat ook is gepresenteerd voor raadsleden.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken maakte vorige week bekend dat hij met een actieplan komt om raadsleden beter te ondersteunen in het raadswerk. De provincies willen een variant daarvan voor Statenleden. Het actieplan voor Statenleden moet ingaan op de manier waarop Statenleden zich
kunnen organiseren, professionalisering van Statenleden en mogelijkheden voor een digitaal platform.

Statenleden hebben volgens het IPO behoefte aan een hogere statenvergoeding en meer ondersteuning. Het IPO schrijft over het statenwerk dat de meeste Statenleden het statenlidmaatschap naast hun reguliere baan doen, terwijl er wel steeds meer verantwoordelijkheid en tijd bij komt kijken.
Daarom wil het IPO in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken een actieplan opstellen.

Actieplan raadsleden
Bij het actieplan voor raadsleden staat voorop dat de werkdruk onder raadsleden verlicht moet worden. Er wordt verder gekeken naar een hogere vergoeding voor raadsleden, bijscholing van raadsleden en een verlofregeling. Meer over het actieplan voor raadsleden is te lezen via deze link.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 30 juni 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en LinkedIn.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!