Schrijf ook verzetsgeschiedenis! - Help Wikipedia 1300 ondergrondse ..


23 juni 2016

Als reactie op de Duitse bezetting werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vele honderden verzets- of ondergrondse bladen uitgegeven. Dit jaar vult de Koninklijke Bibliotheek (KB) samen met de Wikipedia-gemeenschap en het NIOD-KNAW een gat in de online geschiedschrijving, door deze kranten
systematisch op Wikipedia te beschrijven. Daarvoor zijn ze op zoek naar helpende handen die informatie over die verzetsbladen aan de encyclopedie kunnen toevoegen en verbeteren.

Verzetskrant Metro

Op Wikipedia is een eerste aanzet gemaakt om alle verzetsbladen een eigen artikel te geven. Daarbij zijn ook verzetspersonen, illegale groepen, drukkerijen en uitgeverijen die bij de verzetsbladen betrokken waren in kaart gebracht. Dit is uniek, want de illegale pers werd tot nu toe nog nooit
in zijn geheel op een plek op het web beschreven. Onderzoekers zullen daardoor verbanden kunnen leggen, wat uiteindelijk kan leiden tot nieuwe inzichten, verhalen en ontdekkingen.

Schrijf ook verzetsgeschiedenis

De artikelen over de ondergrondse bladen en daarbij betrokken personen, groepen, drukkerijen en uitgeverijen kunnen verbeterd, uitgebreid en beter met elkaar verbonden worden. Hiervoor zijn de KB en het NIOD op zoek naar mensen die verzetsgeschiedenis willen schrijven.

Meer informatie

Voor meer informatie zie de Wikipedia-pagina over verzetskranten. Daar staat een handleiding voor deelnemers en alle achtergrondinformatie over het project. De KB en het NIOD organiseren in de loop van het jaar een aantal bijeenkomsten waar alle belangstellenden samen aan het project kunnen
werken.

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van het NIOD-KNAW.

Organisatie

Het project is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB, nationale bibliotheek van Nederland), in samenwerking met de Wikipedia-gemeenschap en met steun van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Vereniging Wikimedia Nederland.

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies uniek als wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijkertijd sterk maatschappelijk georienteerd instituut. De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide. Naast
wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is een instituut van de KNAW.

Logo NIOD

Zie ook

NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Op de hoogte blijven?

Blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van de KNAW en meld u aan voor onze agendaladder of volg ons via Twitter of Facebook.

Deel dit artikel Facebook Twitter LinkedIn