Onderzoek inclusief ondernemen door partner EY: tussentijdse update


Geplaatst op 30 juni 2016

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onze partner EY heeft in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken in april 2016 een enquete verspreid onder de partners van De Normaalste Zaak. Bijna 90 partners namen hieraan deel. Deze enquete is onderdeel van een breder onderzoek waarin de mogelijkheden worden onderzocht om
effectiever beleid te voeren door toepassing van gedragsinzichten.

Het thema inclusief ondernemen / Banenafspraak is een van de casussen binnen het onderzoek. De onderzoeksvraag bij deze casus luidt: Wat is het relatieve belang van de verschillende aspecten die een rol spelen bij de keuze van werkgevers om zich al dan niet voor de Banenafspraak in te zetten?

Deelnemers kregen verschillende situatieschetsen voorgelegd, die zij moesten waarderen. EY rondt nu de kwantitatieve en kwalitatieve analyse af.

Eerste resultaten en inzichten EY-enquete

* Gemiddeld waarderen respondenten de kans dat ze iemand aannemen uit de doelgroep Banenafspraak met een 7,7 (op een schaal van 1 tot en met 10).
* Organisaties, die diversiteitsbeleid voeren, zijn eerder geneigd om mensen uit de doelgroep aan te nemen.
* Ongeveer een derde van de ondervraagde partners geeft spontaan aan dat het aannemen van personen uit de doelgroep Banenafspraak in de missie, visie of core business van het bedrijf is verwerkt en werk maakt van inclusief werkgeverschap.
* Een kwart van de respondenten benadrukt in de toelichtingen op de scores de intrinsieke motivatie. Deze groep gelooft niet in de verplichtende, motiverende of dwingende kracht van lijstjes.
* Verder blijkt dat werknemers de ruimte willen hebben om de Banenafspraak naar eigen inzicht in te vullen.

Het rapport zal na afronding (rond september) beschikbaar komen via onze website.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone