Gecorrigeerde beeldvorming draagt bij aan oncologische beleid voor longkankerpatient (Promotie) - Radboud Universiteit

donderdag 30 juni 2016

Tijd vanaf 16:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer MSc. W. Grootjans

Promotor(es) prof. dr. L.F. de Geus-Oei, prof. dr. W.J.G. Oyen

Copromotor(es) dr. E.P. Visser, dr. J. Bussink

Subtitel Methodological considerations for personalizing management of lung cancer patients with positron emission tomography

Beschrijving

Medische beeldvorming levert een belangrijke bijdrage aan het vaststellen van het behandelplan voor patienten met longkanker. Positron emissie tomografie (PET) is een beeldvormende techniek die bijzonder relevante informatie geeft voor de klinische besluitvorming binnen deze patientengroep, varierend van het vaststellen van het ziektestadium tot het meten van de behandelrespons op chemo- en radiotherapie. Grootjans onderzocht het effect van het corrigeren voor de verstoringen door de ademhaling op de diagnostische kwaliteit, radiotherapieplanning en kwantitatieve nauwkeurigheid in PET en computer tomografie (CT) beeldvorming in patienten met longkanker. Hij concludeert dat correctie van PET beelden voor ademhaling de diagnose en het beleid in specifieke patientgroepen kan verbeteren. Daarnaast verbeteren de correcties de beeldkwantificatie. Hoewel een verbeterde beeldkwantificatie geen directe gevolgen had voor de planning van radiotherapie, kan dit wel belangrijk zijn voor het nauwkeuriger meten van de therapierespons.

Biografie

Willem Grootjans (1987) studeerde Technische Geneeskunde aan Universiteit Twente in Enschede. In 2012 studeerde hij cum laude af in de specialisatierichting Robotica en Beeldvorming. In hetzelfde jaar startte hij zijn promotieonderzoek op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboudumc binnen het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS). Vanaf 2015 is hij als klinisch onderzoeker werkzaam op de afdeling radiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.