Op weg naar een MRI voor iedereen

30jun2016

16.00

Op weg naar een MRI voor iedereen

Geneeskunde

30jun2016 16.00

Oratie

Magnetische Resonantie Imaging (MRI) is niet af, aldus Gustav Strijkers. In zijn oratie pleit hij voor meer aandacht voor generieke MRI-technologie die breed inzetbaar is.

MRI is een onmisbare medische techniek om afbeeldingen van het binnenste van het menselijk lichaam te maken. Door radiogolven in combinatie met een grote sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die een computer verwerkt tot een beeld. De MRI-scanner is niet meer weg te denken uit de dagelijkse diagnostische praktijk en alle ziekenhuizen in Nederland hebben er tenminste een.

MRI is in zekere zin een volwassen techniek en de indruk zou kunnen ontstaan dat de techniek af is. Dit is volgens Strijkers echter niet het geval. Hij stelt dat we voor een aantal spannende uitdagingen staan. Zo stelt nieuwe technologie ons in staat om MRI-scanners te maken met steeds hogere magnetische velden en betere hardware. Op methodologisch gebied is er behoefte aan nieuwe snelle imaging en beeldreconstructie. Ook is er vraag naar nieuwe gevalideerde en reproduceerbare MRI-technieken om pathologische afwijkingen in weefsel specifieker te karakteriseren en kwantificeren.

In het vakgebied van de MRI gaan ontwikkelingen razendsnel. Dat is boeiend, levert goede wetenschap op, maar er is ook een zeer grote valkuil. Veel nieuwe MRI-technologie komt niet verder dan een proof-of-concept-studie bij gezonde proefpersonen of hooguit een aantal patienten. Strijkers pleit voor meer aandacht voor generieke MRI-technologie die breed inzetbaar is. Het voordeel voor de patient staat voorop; de techniek staat in dienst. Pas dan wordt het echt een MRI voor iedereen, besluit hij.

Dhr. prof. dr. ir. G.J. Strijkers, hoogleraar hoogleraar Preklinische en Translationele Magnetic Resonance Imaging (MRI): Een MRI voor iedereen.

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting