Ombudsman onderzoekt toekomstige aanpak Q-koorts

Web only | do 30 jun 2016

Redactie Floor Ligtvoet

Er komt een onderzoek naar de aanpak van de overheid bij een toekomstige uitbraak van Q-koorts. Dat zegt de Nationale ombudsman.

EenVandaag meldde afgelopen april dat de vergeten Q-koortspatienten de Staat aansprakelijk stellen nadat zij besmet zijn geraakt met de ziekte. Geitenhouders werden gecompenseerd door de overheid, maar de schadevergoeding voor de slachtoffers bleef uit.

Volgens de slachtoffers nam de overheid te laat maatregelen en informeerde zij de burgers niet of slecht over de risico's van met Q-koorts besmette bedrijven in hun omgeving.

* Q-koorts: wat is het precies voor ziekte? Lees 6 vragen en antwoorden over de ziekte.

In de uitzending van EenVandaag wilde de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen dat de overheid alsnog excuses maakte voor de aanpak die destijds gehanteerd werd. Nu komt daarbij dat er onderzoek ingesteld wordt naar het handelen van de overheid bij een uitbraak in de toekomst. De ombudsman kijkt nu naar aanpassingen in het beleid of regelgeving van de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om besmetting van mensen in de toekomst te voorkomen.