Regiobijeenkomsten nieuwe Wet natuurbescherming

Regiobijeenkomsten nieuwe Wet natuurbescherming

30 juni 2016

Het Ministerie van Economische Zaken, de provincies en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseren vier regiobijeenkomsten voor medewerkers van overheden, die straks aan de slag gaan met de nieuwe Natuurwet.

Vanaf 1 januari 2017 gaat de nieuwe Wet natuurbescherming in. Deze vervangt drie wetten; de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en faunawet. Met slechts een wet en minder regels wordt het overzichtelijker om de wet toe te passen. Met de inwerkingtreding van de nieuwe Natuurwet krijgen de provincies de regie over het natuurbeleid in de regio, terwijl voorheen de Rijksoverheid verantwoordelijk was. Hierover hebben het Rijk en provincies al eerder afspraken gemaakt. Na inwerkingtreding van de nieuwe Natuurwet op 1 januari 2017 worden de bevoegdheden ook formeel aan de provincies overgedragen.

Welke taken en bevoegdheden krijgen overheden er straks bij en wat betekent het komen te vervallen van de aanhaakplicht voor de Wet natuurbescherming bij de omgevingsvergunning voor provincies en gemeenten? Hoe borgt u binnen uw organisatie de implementatie van het beleid en de wet- en regelgeving van deze wet? En hoe kan een vertaalslag gemaakt worden naar de uitvoering in de praktijk? De vragen komen aan bod tijdens speciale regiobijeenkomsten voor medewerkers van overheden.

Doel van de bijeenkomsten

Er worden vier regiobijeenkomsten georganiseerd voor medewerkers van overheden met als doel u op interactieve wijze te informeren over de belangrijkste wijzigingen en te inspireren hiermee aan de slag te gaan. Centraal staan praktijkvoorbeelden en het opzetten en versterken van uw netwerk. Het programma van elke bijeenkomst is op de specifieke regio afgestemd.

Na afloop van de bijeenkomst...

* weet u wat er voor u verandert per 1 januari;

* maakt u deel uit van een regionaal netwerk;

* weet u waar u informatie kunt vinden;

* heeft u concrete tools in handen om aan de slag te gaan.

Vooraankondiging

In de maanden september en oktober worden de bijeenkomsten in de volgende vier regio's georganiseerd:

* Regio Oost: provincie Overijssel, Flevoland en Gelderland;

* Regio West: provincie Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland;

* Regio Noord: provincie Drenthe, Groningen en Friesland;

* Regio Zuid: provincie Zeeland, Limburg en Noord-Brabant

Meld u nu vast aan voor informatie over de bijeenkomst in uw regio via de website aandeslagmetdenatuurwet.nl en u ontvangt bericht zodra de datum en locatie bekend is.

NB. Deze bijeenkomsten zijn aanvullend op de Cursus ontheffingsverlening beschermde soorten voor provincies en omgevingsdiensten, die begin september plaats zal vinden.