`Ga niet vrijwillig leerlingen hun diabetesprik geven'

Werkgevers- en werknemersorganisatie in het primair onderwijs raden personeel af om vrijwillig diabetesprikken te zetten of sondes te vervangen.

Door passend onderwijs komen steeds vaker kinderen met een fysieke zorgvraag terecht op reguliere basisscholen. Daarom verscheen december 2015 een factsheet waarin de ministeries van Onderwijs (OCW) en Volksgezondheid (VWS) voor specifiek diabeteszorg onder schooltijd vier mogelijkheden opsommen. Optie een: reguliere zorgprofessionals doen het, zoals de wijk- of kinderverpleegkundige. Twee: onderwijspersoneel met medische ervaring verleent de zorg, bijvoorbeeld een medisch onderwijsassistent in dienst van het samenwerkingsverband. Drie: ouders van het kind zelf komen naar school. Of, als vierde mogelijkheid, onderwijspersoneel verleent de diabeteszorg vrijwillig `als privepersoon'.

Die laatste optie waarschuwt de AOb in juli 2015 al voor. "Je kan als leraar zelf aansprakelijk worden gesteld als het fout gaat", benadrukt AOb-bestuurder Jose Muijres. Begin deze week is ook in de Arbocatalogus PO - samengesteld door de sociale partners, het Vervangingsfonds en TNO Kwaliteit van Leven / Arbeid - een pagina opgenomen waarin optie nummer vier sterk wordt afraden. Regulier personeel is niet geschoold in dit soort handelingen, aldus de catalogus. Bovendien roept het praktische vraagstukken op: kan het in de klas? Wie let er op dat moment op de rest van de groep? En wat als leerkracht `a' zegt: ik doe het wel, en duo-partner `b' ziet het niet zitten? "Je bent geneigd om te denken `dit doe ik wel even erbij' als leraar, maar doe het niet", zegt Muijres in 2015.

Sonde

Het advies van de Arbocatalogus PO, en de AOb, geldt ook bij andere aandoeningen van leerlingen. Wanneer het bijvoorbeeld nodig is dat een kind sondevoeding krijgt op school. Of waarbij een sonde moet worden vervangen.

Meer aandachtspunten bij het toepassen van zorg in de klas zijn te vinden in het document Medische handelingen.