Geen draagvlak voor staatssecretaris Dekker bij vo-directeuren

Sinds de installatie van staatssecretaris Sander Dekker (november 2012) is het vertrouwen in hem sterk gedaald. Had in 2012 nog 79 procent van de directeuren in het voortgezet onderwijs vertrouwen in hem, in 2016 is dit percentage teruggezakt naar 28 procent. Dat blijkt uit een in juni verricht onderzoek onder 248 directeuren uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek.

Het percentage directeuren dat geen vertrouwen heeft in de staatssecretaris is in krap vier jaar tijd gestegen van 10 procent in 2012 naar 52 procent in 2016. Slechts 5 procent van de directeuren heeft veel vertrouwen in de staatssecretaris. Ook het vertrouwen in het kabinet en in minister Jet Bussemaker is beperkt: respectievelijk 11 procent en 12 procent van de directeuren heeft hier veel vertrouwen in, terwijl respectievelijk 19 procent en 18 procent hier geen vertrouwen in heeft. Ongeveer de helft van de directeuren geeft zowel het kabinet Rutte II als de minister het voordeel van de twijfel.

Kabinet Rutte II

Sinds de installatie van kabinet Rutte II heeft DUO Onderwijsonderzoek vier keer een meting verricht onder vo-directeuren naar hun vertrouwen in dit kabinet. De laatste meting is verricht in de periode van 10 tot en met 24 juni 2016. Andere opvallende resultaten uit deze meting zijn:

* 56 procent van de vo-directeuren vindt niet dat dit kabinet goed is voor het voortgezet onderwijs (slechts 5 procent vindt van wel).

* 57 procent van de directeuren VO vindt het kenmerk/de eigenschap `heeft hart voor het onderwijs' wel bij minister Jet Bussemaker passen.

* 56 procent van de vo-directeuren vindt het kenmerk/de eigenschap `inspirerend' niet bij minister Jet Bussemaker passen.

* Een zeer ruime meerderheid van de directeuren VO vindt de kenmerken/eigenschappen `heeft oog voor het werkveld', `heeft een goede visie' en `inspirerend' niet bij staatssecretaris Sander Dekker passen (respectievelijk 74 procent, 71 procent en 67 procent).

* Een opvallende verschuiving in de politieke voorkeur van de vo-directeuren is het verlies van steun aan de PvdA (uitgedrukt in zetels in de Tweede Kamer: van 62 zetels in 2012 naar 21 in 2016) ten gunste van D66 (van 32 zetels in 2012 naar 58 in 2016).

Open gesprek Dekker

Onlangs voerde Dekker een open gesprek met de AVS Ledenraad. Dit werd als positief ervaren door onze schoolleiders.