Leraren zijn tevreden over hun werk

Ruim 80 procent van de po-leerkrachten is tamelijk tot zeer tevreden over zijn werk. Leerkrachten zijn het minst tevreden over de beloning van het werk. Dit blijkt uit gegevens van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek (PoMo) 2014, op basis waarvan het Arbeidsmarktplatform PO een infographic over de werkbeleving van leerkrachten in het primair onderwijs heeft ontwikkeld.

In de infographic worden de resultaten van het laatste onderzoek uit 2014 vergeleken met het onderzoek van 2012. Daarnaast zijn de resultaten uit het primair onderwijs vergeleken met het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Leerkrachten uit het primair onderwijs zijn met ruim 80 procent net iets minder tevreden over hun werk dan leerkrachten in het voortgezet onderwijs (82 procent). Vergeleken met leerkrachten uit de andere sectoren zijn de leerkrachten in het primair onderwijs met 66 procent het meest tevreden over de organisatie.

Leerkrachten zijn het meest tevreden over de zelfstandigheid van het werk, samenwerking met collega`s en de inhoud van het werk. Leerkrachten zijn het minst tevreden over beloning, de hoeveelheid werk en loopbaanontwikkelingsmogelijkheden.

Het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek (PoMo) is een grootschalig uitgezette enquete onder medewerkers van de publieke sector, waaronder ook onderwijs. Medewerkers wordt gevraagd naar uiteenlopende aspecten van hun werk, zoals mobiliteit en inzetbaarheid, werkbeleving en gesprekken met leidinggevenden. Het PoMo wordt tweejaarlijks uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.