Waterstand Rijn daalt weer | Rijkswaterstaat

Waterstand Rijn daalt weer

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 30 juni 2016- Laatste update: 30 juni 2016 15:17 uur

Na een periode van verhoogde waterstanden op de Rijn daalt de waterstand weer. Op donderdag 29 juni is de waterstand onder de NAP +12 m bij Lobith gezakt. Laag gelegen uiterwaarden die in de afgelopen periode onder water kwamen te staan, vallen weer langzaam droog.

In de afgelopen weken kwamen enkele laag gelegen uiterwaarden meerdere keren onder water te staan onder invloed van hevige regenval in Duitsland en Zwitserland. Dergelijke verhoogde waterstanden en ondergelopen uiterwaarden zijn bijzonder voor de tijd van het jaar.

De verwachting is dat de waterstand de komende dagen steeds verder zal dalen richting een waterstand van NAP + 11 m bij Lobith na het weekend. Rijkswaterstaat heeft begin juni de stuwen in de Nederrijn en Lek geopend vanwege de verhoogde waterstanden. De stuwen blijven de komende dagen nog open om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Pas wanneer de waterstand bij Lobith verder zakt kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig.

Rijkswaterstaat monitort de situatie voortdurend en blijft belanghebbenden (zoals waterschappen) informeren over de actuele waterstanden en verwachtingen. Wanneer er in de komende periode opnieuw veel neerslag valt in het stroomgebied van de Rijn, kunnen de waterstanden in Nederland wederom toenemen.