Eerste zomerse vakantiefiles op Europese wegen


3 juli 2016, 22:16

Nederlanders die komend weekend op vakantie gaan moeten rekening houden met flinke files. Vooral in Frankrijk wordt het voor het eerst deze zomer druk. In Nederland begint voor de regio midden de zomervakantie.

De Franse verkeersdienst heeft voor zaterdag code rood afgegeven. Dat is voor het eerst dit seizoen. De afgelopen jaren stond er tijdens de eerste vakantie-uittocht in juli op de Franse wegen gemiddeld 600 kilometer file. Dat zal dit jaar niet anders zijn. De VID verwacht de filepiek rond
lunchtijd. Vooral de routes richting het zuiden zijn dan zwaar belast. De langste file traditioneel op de 'Autoroute du Soleil' (A7) tussen Lyon en Orange.

In Frankrijk lopen vooral de wegen richting het zuiden (de roodgekleurde routes) vol

Drukte in Frankrijk

Duitsland/Zwitserland

In Duitsland is het druk, maar van topdrukte is nog geen sprake. Veel Duitsers krijgen pas later vakantie. In Zwitserland worden de langste files bij de Gotthardtunnel verwacht. Zoals altijd in het zomerseizoen loopt de wachttijd richting Italie op. Zo erg als tijdens de drukste zaterdagen is
het nog niet: dan staat er zelfs 's nachts file voor de Gotthard.

Overige zaken om rekening mee te houden

Hoge temperaturen

De zomer doet in Zuid-Europa duidelijk haar intrede. In de Franse Rhone-Vallei kan de temperatuur zomaar oplopen tot meer dan 35 graden. Ook in Italie wordt het heet. Niet prettig als de file lang duurt, dus houd hier rekening mee.

Grenscontroles

Nog altijd worden er in diverse landen grenscontroles gehouden. Op de heenweg naar het zuiden levert dit vooral tussen Belgie en Frankrijk potentieel problemen op. De VID adviseert Nederlanders die naar Frankrijk reizen de route via Doornik te kiezen. Mijd liever de 'oude route' over Lille.
Bij de grensovergang van Rekkem (E17) staan vaak lange files.

Foto: (c) VID