VS: Uitgever geeft opbrengst Mein Kampf aan slachtoffers WOII

De Bostonse uitgever Houghton Mifflin Harcourt gaat de opbrengsten van het beruchte naziboek Mein Kampf gebruiken voor iets goeds. De geschatte 60.000 dollar die het boek jaarlijks opbrengt zal deels besteed worden aan Holocaustoverlevenden. Zo zal er jaarlijks een schenking gaan naar Jewish Family & Children's Service (JFCS) in Waltham, Massachusetts, die zorgt voor 270 Holocaustoverlevenden en hun gezinnen.

De JFCS is blij met de gift, die hard nodig is. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt wordt steeds ouder. Rimma Zelfand van JCFS legt uit: "Veel van onze clienten hebben een steeds groeiende behoefte aan zorg, die niet wordt vergoed door bestaande zorgfondsen."

Discussie

De uitgever waar het om gaat, Houghton Mifflin Harcourt, heeft in de Verenigde Staten de exclusieve rechten op Adolf Hitlers biografie, Mein Kampf. Andrew Russell, chef maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de uitgever, zegt dat het "altijd al onze intentie was om te zorgen dat deze opbrengsten een positieve invloed hebben." Het bedrijf geeft al jaren een deel van de inkomsten van dit boek aan educatieve projecten rond de Holocaust en organisaties die antisemitisme tegengaan. De uitgever wilde vorige maand de voorwaarden voor de jaarlijkse donatie verbreden, maar tegenstanders vinden dat door het genocidale karakter van het boek de inkomsten naar het tegengaan van genocide en het bestrijden van antisemitisme moeten gaan. Als gevolg van deze discussie heeft de uitgever besloten het geld direct te besteden aan de zorg voor slachtoffers van de Holocaust.