Meer ruimte voor Menukaart en VAB

Het Regiobestuur heeft ingestemd met de brief aan Provinciale Staten van Utrecht. In deze brief wordt aandacht gevraagd voor het ontwikkelingskader de menukaart en de vrijkomende agrarische bebouwing. De ontwerp voor Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) en Verordening (PRV) bieden volgens Regio FoodValley hiervoor te weinig ruimte.

Menukaart

De menukaart heeft als doel om maatwerk mogelijk te maken bij uitbreiding van bedrijven in het buitengebied. Hierbij wordt gestuurd op een kwaliteitsverbetering. De menukaart is ontwikkeld door de acht regiogemeenten, het waterschap en de provincies. Het ontwerp voor PRS en PRV biedt alleen ruimte voor maatwerk bij de uitbreiding van grondgebonden agrarische bedrijven. Dit betekent dat de toepassing van de menukaart voor intensieve veehouderij en overige bedrijven voor de Utrechtse gemeenten niet mogelijk is. Regio FoodValley heeft te maken met verschillend, tegengesteld beleid van de provincies Utrecht en Gelderland. De aard van de bedrijven en de gebiedskenmerken in de regio zijn echter hetzelfde. Een provinciegrens moet niet leidend zijn. Regio FoodValley vraagt daarom aan Provinciale Staten van Utrecht om de toepassing van de menukaart voor de Utrechtse gemeenten van de regio mogelijk te maken.

Vrijgekomen agrarische bebouwing (VAB)

Regio Amersfoort heeft voor de VAB samen met Regio FoodValley een aanpak uitgewerkt. Er zullen naar nieuwe wegen gezocht moeten worden; de huidige instrumenten zijn niet toereikend. Regio FoodValley hoopt daarom een beroep te kunnen doen op het experimenteerartikel in de provinciale verordering. Regio FoodValley vraagt de medewerking van provincie Utrecht om de voorgestelde oplossingen te onderzoeken en te implementeren.