Israel trekt terroristenbeloningen van belastingafdracht af

Israel gaat betalingen aan terroristen door de Palestijnse Autoriteit aftrekken van de belastingafdracht aan de PA. Dit in antwoord op de twee dodelijke terreuraanslagen binnen 48 uur. Een van de slachtoffers was het 13-jarige meisje Hallel Jaffa Ariel, de ander een vader van tien kinderen.

Volgens Israel moedigt de PA terreuraanslagen aan door financiele beloningen, zoals de terroristensalarissen waartegen de Tweede Kamer zich bij herhaling heeft uitgesproken en betalingen aan de gezinnen van zelfmoordterroristen - zoals ook nu weer bij de moordenaar van Hallel Jaffa.

"Premier Netanyahu heeft opdracht gegeven om het volledige bedrag dat de PA betaalt aan terroristen en hun gezinnen af te trekken van de belastinginkomsten die Israel maandelijks overmaakt aan de PA", aldus een woordvoerder van de premier. Om wat voor bedrag het precies gaat en hoe dat wordt vastgesteld, is niet duidelijk. Voorlopig is de afdracht tijdelijk opgeschort.

De inkomsten waar het om gaat zijn belastingen op ingevoerde goederen, die Israel voor de PA int en vervolgens afdraagt aan de PA. Die afdracht is al vaker gestopt in antwoord op Palestijnse wandaden. Dit is maar een van een serie maatregelen die Israel overweegt en waarmee het zich niet populair maakt. De ministers Katz (Likud) en vooral Naftali Bennett (Bayit Yehudi) dringen bijvoorbeeld aan op het slopen van niet alleen de huizen van de terroristen, maar ook van duizenden huizen die zonder vergunning zijn gebouwd op de Westoever of op het bouwen van extra huizen in de nederzetting waar het meisje is veroord.

Bennett heeft een hele lijst draconische maatregelen voorgesteld. Hij vindt het inhouden van betalingen aan terroristen, een maatregel die rechtstreeks verband houdt met een ingaat tegen het `belonen' van terroristen, onvoldoende.