Sector loopt niet weg voor veiligheid en arbeidstijden

"Tuinbouwbedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van veiligheid en arbeidstijden. Daar lopen we ook niet voor weg. Maar een beperkt aantal ondernemers blijft hardleers." Zo reageert Wim van den Boomen, paprikateler in Someren en portefeuillehouder Sociale Zaken bij LTO Nederland, op de bevindingen van de inspectie SZW. In een persbericht concludeert de inspectie dat er in de agrarische sector `onveilig en niet eerlijk' wordt gewerkt.

De inspectie SZW controleerde 512 bedrijven in de agrarische sector: op 430 bedrijven was de controle gericht op de Arbowet- en regelgeving en bij 82 bedrijven ging het om inspecties op het terrein van arbeidsmarktfraude. Het ging daarbij om gerichte controles, met een hogere pakkans tot gevolg.

Bijna de helft van de gecontroleerde bedrijven beging overtredingen op het gebied van veilig werken. "Maar de SZW gooit wel alle overtredingen op een hoop", nuanceert Van den Boomen. Bij de meeste overtredingen bleef het bij een waarschuwing of een eis tot naleving. Van den Boomen: "In ongeveer tien procent van de gevallen werd het werk stilgelegd of werden er boetes uitgedeeld." LTO kent de arbeidsrisico's in de sector en spant zich in om de algehele veiligheid in de sector te bevorderen. "We zijn ook steeds bereid tot overleg met inspectie en anderen. In vergelijking met een jaar geleden zijn weer stappen vooruit gezet. Op die weg gaan we door", aldus Van den Boomen.

Op de 82 bedrijven (hoofdzakelijk aspergebedrijven) die gecontroleerd werden op arbeidsmarktfraude (waaronder het minimumloon), constateerde de inspectie SZW op een kwart van de bedrijven overtredingen. "Onnodig en buitengewoon schadelijk voor de gehele agrarische sector", is het oordeel van Van den Boomen.

04 juli 2016

BRON: