`Inbrekers zijn in een wip binnen'


Publicatiedatum:
maandag 04-07-2016
"Woninginbraken voorkomen is onmogelijk, maar je kunt het inbrekers wel lastig maken." Aan het woord is een inwoner uit de wijk Getsewoud in Nieuw-Vennep. Terwijl het gezin met Pinksteren een paar dagen weg was, werd thuis ingebroken. Zeker tijdens de zomerperiode waarin veel mensen weg zijn,
is het belangrijk alert te zijn op woninginbraak.

"In veertien seconden waren ze binnen. Ze boorden een gat in het slot en draaiden daar een schroef in. Vervolgens wipten ze met een speciaal apparaatje het slot eruit."

Mark Bos -niet zijn echte naam- was verbaasd hoe weinig tijd inbrekers nodig hebben om binnen te komen.

"Het geforceerde slot was pas zeven jaar oud en had destijds het politiekeurmerk `Veilig Wonen' gekregen, maar inbrekers worden duidelijk steeds inventiever."

Alarmsysteem

Ondanks een uitgebreid alarmsysteem en een oplettende buurtbewoner werd toch het hele huis van Bos overhoop gehaald en vertrokken de inbrekers met sieraden in hun buidel.

"Een buurman vertelde mij later dat hij eerder die dag een onbekende aan onze voordeur had zien morrelen. `Vast een bekende van de familie die voor de post zorgt' was zijn gedachte. Niet dus. Zodra de inbrekers 's nachts binnen waren, loeide het alarmsysteem oorverdovend hard. Toch was geen
enkele buurtbewoner gealarmeerd. Misschien dat het geluid niet opviel vanwege Luilak."

Impact

Bos ontdekte de inbraak nadat hij zijn mobiele telefoon de volgende ochtend aanzette.

"Toen kreeg ik direct de melding van het alarmsysteem binnen."

Hij belde de politie. Familie in de buurt was snel ter plaatse waardoor een forensisch team direct aan de slag kon. De chaos die Bos bij thuiskomst aantrof was enorm.

"Alle kasten waren opengetrokken, overal lag kleding en ook de berging op zolder was compleet overhoop gehaald." Het besef dat vreemden in zijn huis waren geweest, heeft nog het meeste impact gehad. "Spullen zijn vervangbaar, maar als de plek waar je je veilig waant niet meer veilig voelt,
komt hard aan. De eerste weken durfden we onze kinderen zelfs niet alleen thuis te laten."



Kerntrekbeveiliging

Inmiddels heeft Bos alle sloten in huis vervangen en voorzien van een kerntrekbeveiliging. Dit is de inbraakmethode die in Haarlemmermeer het meest gebruikt wordt.

"Deze hard metalen bescherming voorkomt dat het slot eruit gewipt kan worden. Het bemoeilijkt inbraak aanzienlijk. Daarnaast hebben we goede verlichting rondom het huis en werken we in de buurt met WhatsApp-buurtpreventie waarin iedereen verdachte gebeurtenissen direct kan delen."


Bos heeft nog een laatste tip.

"Zorg dat je alle digitale data ook buitenshuis hebt opgeslagen. Een gestolen laptop is met verzekeringsgeld zo vervangen, maar je gegevens ben je wel kwijt."



Tips

Licht buren in bij afwezigheid, vervang draaisloten door een pensloten en plaats inbraakstrip zijn een paar praktische inbraakpreventietips van de politie. Meer informatie is te vinden op www.politie.nl. Ook sociale media zijn een handige bron van informatie. Hieronder een overzicht van de
meest voorkomende inbraakmethoden met preventietips:


Kerntrekken

Een cilinder wordt uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen.
Voorkomen door: Plaatsen van veiligheidsbeslag SKG drie sterren met cilindertrekbeveiliging of een cilinder SKG drie sterren.

Gaatjesboormethode

Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel, die de bewoners in het slot hebben laten zitten, omgedraaid.
Voorkomen door: Plaatsen van raamboompjes die met een sleutel afsluitbaar zijn en deze ook consequent afsluiten. Sleuteltjes uit de sloten verwijderen.


Openbreken van deur of raam

Bijvoorbeeld met een breekijzer of schroevendraaier.
Voorkomen door: Goed hang- en sluitwerk in stevige kozijnen plaatsen.

Flipperen
Met een bankpasje wordt aan de buitenkant de sleuf van het slot terug gedrukt.
Voorkomen door: Deur altijd op slot draaien of een beveiligingsstrip plaatsen.

Hengelen
Met een stuk ijzer wordt door de brievenbus aan de deurklink gehengeld.
Voorkomen door: Deur altijd op slot draaien en eventueel een brievenzak of brievenbusafscherming plaatsen.

Bulgaarse methode
Een cilinder die uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken.
Voorkomen door: Veiligheidsbeslag plaatsen waardoor de cilinder maximaal drie mm uitsteekt.

Inbraak via bovenlicht
Bovenlichten zijn de kleine raampjes veelal boven een ander (draai)raam. Vaak staat het bovenlicht op een kier of is op een heel eenvoudige manier vergrendeld. Voor inbrekers is het vaak een fluitje van een cent het bovenlicht te forceren en te openen, vooral als een kliko of ladder in de buurt
is waar ze op kunnen staan.
Voorkomen door: Hang- en sluitwerk volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen plaatsen.

Ingooien ruit
Inbrekers gooien met een steen (of ander zwaar voorwerp) een ruit in.
Voorkomen door: waardevolle spullen uit het zicht te halen, zodat een dader minder aanleiding ziet een steen door een ruit te gooien.

Babbeltruc
Personen proberen door middel van een smoes het huis binnen te komen.
Voorkomen door: niet zomaar iemand binnen te laten en eventueel een stevige kierstandhouder voorzien van SKG-vinkje op de deur te plaatsen.

Insluipen
Inbrekers maken gebruik van een openstaande deur of raam.
Voorkomen door: altijd deuren en ramen te sluiten en sleutels uit sloten te halen en uit het zicht op te bergen.