Fermentation of indigestible carbohydrates by the gut microbiota; one small step for a microbe, a giant leap for mankind?

Mw. Marisol Aguirre, MSc

Trefwoorden: obesitas, microbiota, therapie

“Fermentation of indigestible carbohydrates by the gut microbiota; one small step for a microbe, a giant leap for mankind?”

Maandag 4 juli 2016, 14.00 uur

Promotores: prof.dr. F.J.P.H. Brouns, prof.dr. K. Venema

Obesitas komt wereldwijd steeds vaker voor. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zijn er meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht. Daarom is het van essentieel belang om strategieën te ontwikkelen om deze kwestie aan te pakken. Sinds kort wordt de potentiële rol die darmmicrobiota spelen bij obesitas gezien als veelbelovend therapeutisch instrument. Dit proefschrift draagt bij aan de kennis over de invloed van darmmicrobiota op obesitas bij het fermenteren van verschillende onverteerbare voedingscomponenten. Daarnaast laat het de potentie zien is het van het modificeren van darmmicrobiota van iemand met overgewicht naar die van iemand met een slanker profiel.