Gedeputeerde Bea Schouten bezoekt regio Noord-Veluwe

Gebiedsopgave Veluwe: hoe versterken we met elkaar de kracht van de regio?

Vrijdag 1 juli heeft gedeputeerde Bea Schouten de regio Noord-Veluwe bezocht. Ze is in gesprek gegaan met de gemeenten om persoonlijk te horen en te ervaren waar het gebied sterk in is en wat aandacht nodig heeft in de komende jaren. De provincie wil in de `Gebiedsopgave voor de Veluwe' investeren in het bevorderen van toerisme, cultuur en natuur. Het gaat dan om ontwikkelingen die ook meerwaarde hebben voor de economie en werkgelegenheid. De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten trekken hierin samen op.

Burgemeester Frans de Lange verwelkomde de gedeputeerde in het agrarisch gebied bij de Rijsgaardhoeve in Elburg. Burgemeester De Lange: "De boeren in dit gebied hebben het moeilijk. Daardoor denken sommigen aan andere mogelijkheden. Wellnessboerderij de Rijsgaardhoeve biedt een exclusieve locatie voor zakelijke bijeenkomsten en een bed&breakfast. Het is een prachtig voorbeeld van herbestemming. Maar niet iedere boerderij kan een bed&breakfast worden. Om leegstand van gebouwen en verloedering van de natuurlijke omgeving te voorkomen, moeten we aandacht hebben voor en inspelen op verandering om de kwaliteit van het buitengebied te behouden."

Natuur voor wonen, werken en toerisme

Vervolgens bezocht de gedeputeerde de Dr. A. Vogel Tuinen in 't Harde. De A. Vogel Tuinen heeft de natuur als basis voor de bedrijfsvoering. Burgemeester Harm Jan van Schaik van Harderwijk en voorzitter van Regio Noord-Veluwe: "Biohorma past goed in dit gebied. Zij heeft de natuur als basis voor de bedrijfsvoering. Daarbij werken ze samen met de zorgboerderij Westbroek naast hun terrein en verzorgen het landgoed Zwaluwenburg. Alles versterkt elkaar. We willen in ons gebied meer aandacht voor bedrijvigheid die gelieerd is aan werken met de natuur." Een ander onderwerp wat aan de orde kwam tijdens het bezoek was het water. Gemeente Elburg lichtte hun plannen voor het havengebied toe. En met een vaarttochtje per reddingsboot kon de gedeputeerde het water en de mogelijkheden van de kust ervaren. "Bij natuur op de Veluwe wordt niet snel gedacht aan het water. Maar de Randmeren zijn nog onderbelicht in ons gebied als Veluwekust. Ook al liggen de eilandjes voor de kust in Flevoland. We kijken steeds meer over onze regiogrenzen heen", lichtte burgemeester van Schaik toe. Bea Schouten is onder de indruk van het gebied: "Ik kende de Randmeren nog niet goed, maar heb nu een beter beeld gekregen. Het was een mooie Veluwedag!"

Bredere economische blik

Waar gaan we regionaal en met de provincie aan werken in de komende jaren? Want het gaat niet alleen om toerisme en natuur. Ook bijvoorbeeld de bereikbaarheid en mobiliteit staat hoog op de agenda van de gemeenten. En wordt gekeken naar welke kansen Lelystad Airport gaat bieden voor de Noord-Veluwse gemeenten. Na de zomer willen de gemeenten en de provincie de gebiedsopgave concreet maken.