Wim Pijbes dubbel onderscheiden

Wim Pijbes is bij zijn afscheid als hoofddirecteur van het Rijksmuseum dubbel onderscheiden. Donderdag 30 juni ontving hij uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een koninklijke onderscheiding. Pijbes is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Vandaag reikte burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hem de Zilveren Medaille uit voor zijn buitengewone verdiensten voor de hoofdstad.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Zilveren Medaille Amsterdam

Minister Bussemaker: Wim Pijbes gaf Nederland haar prachtige Rijksmuseum terug, met nieuw elan en nieuw zelfvertrouwen. Zijn allergrootste verdienste is - wat mij betreft - dat hij kunst populair heeft gemaakt bij iedereen.

Wim Pijbes (1961) vertrekt deze zomer als hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Hij bekleedde de functie sinds 1 juli 2008. In deze periode gaf hij leiding aan de voltooiing van de grootscheepse transformatie van het Rijksmuseum en zette het museum wereldwijd op de kaart. Na de heropening in april 2013 is het bezoek aan het Rijksmuseum meer dan verdubbeld (2,4 miljoen in 2015).

Pijbes wordt algemeen directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Scheveningen en Wassenaar.