LTO blij met `stevig' advies derivatencommissie

LTO Nederland is blij met het `stevige' advies dat de onafhankelijke derivatencommissie heeft gegeven aan de minister van Financien Jeroen Dijsselbloem. "De commissie is zeer kritisch op banken. Iedere klant van de banken komt in aanmerking voor compensatie of vergoeding. Dat is wat ons betreft een heel helder signaal", reageert Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector sloten in het verleden zogeheten rentederivatencontracten met banken, met grote en onverwachte financiele consequenties bleek later. Dijsselbloem zette daarom een onafhankelijke derivatencommissie aan het werk die vandaag haar advies presenteerde. Kern is een zogeheten `herstelkader' dat bepaalt hoe deelnemende banken geschillen moeten beoordelen en welke eventuele herstelacties moeten worden uitgevoerd om ondernemers die rentederivatencontracten hebben afgesloten te compenseren.

ABN AMRO, ING, SNS en Van Lanschot hebben aangegeven deel te nemen aan het herstelkader. Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog. "We gaan er van uit de banken dit gewoon gaan uitvoeren. Daarbij rekenen we op een stevige regierol van Dijsselbloem", aldus Maat.

Deelnemende banken zullen op zo kort mogelijke termijn de dossiers van hun klanten met rentederivaten aan de hand van het herstelkader beoordelen, onder toezicht van de AFM. Daarbij worden de meeste kwetsbare dossiers het eerst beoordeeld. De commissie blijft betrokken: ondernemers kunnen de commissie vragen een bindend advies uit te brengen. Maat: "Met het herstelkader komt er voor ondernemers snel duidelijkheid. Dat is de grootste winst."

05 juli 2016

BRON: