Reinigingskosten A28 via Schadeloket Rijkswaterstaat

Verkeersdeelnemers die op de A28 tussen De Witte Molen en De Punt een vuile auto kregen door opspattend emulsie, kunnen de reinigingskosten declareren via het Schadeloket van Rijkswaterstaat.

Het gaat om automobilisten die donderdag 30 juni of vrijdag 1 juli gebruik maakten van de Rijksweg en dat ook kunnen aantonen.

Op de A28 is in de nacht van woensdag op donderdag een emulsie op het asfalt aangebracht, die het wegdek moest verstevigen. Deze techniek wordt al vele jaren toegepast in Nederland en tot nu toe zijn er geen problemen ontstaan.

Waarschijnlijk als gevolg van harde regenval en een intensief gebruik van de weg op donderdagochtend hechtte de emulsie niet aan het asfalt, waardoor verkeersdeelnemers last hadden van opspattend grit dat vastplakte aan de lak van de auto's. De emulsie is niet schadelijk voor de lak.

Carwashbedrijven

Met behulp van water en vetoplosser slagen carwashbedrijven erin om de voertuigen weer schoon te krijgen. Daarom bood Rijkswaterstaat automobilisten vrijdag 1 juli een gratis wasbeurt aan bij twee wasstations in Tynaarlo. Een dag later werd besloten de actie uit te breiden. Automobilisten

mogen hun voertuig ook laten reinigen bij andere wasstations, waarna men de kosten via het Schadeloket bij Rijkswaterstaat kan declareren.

Inmiddels hebben enkele honderden automobilisten hun voertuig laten reinigen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een milieuvriendelijke vetoplosser die ervoor zorgt dat de emulsie loslaat van de lak. Indien men niet tevreden is over deze behandeling, dan kan men ook terecht bij een

professionele autopoetser.

Schadeloket

De kosten van de behandelingen kan men declareren bij het Schadeloket. Ook als men aantoonbare schade heeft door de wegwerkzaamheden kan men een claim indienen bij het Schadeloket. Men dient dan het schadeformulier volledig in te vullen en foto's bij te voegen. Ook moet de automobilist

aannemelijk maken dat hij/zij donderdag of vrijdag over de A28 heeft gereden.

De werkzaamheden aan de A28 zijn inmiddels opgeschort tot er sprake is van stabiele weersomstandigheden. Naar verwachting heeft de aannemer nog twee nachten nodig om de resterende emulsie aan te brengen. De totale onderhoudswerkzaamheden duren nog zeker tot half juli.