Amaliabrug: naam nieuwe brug over de Gouwe


De nieuwe brug over de Gouwe, onderdeel van project Parallelstructuur A12, krijgt de naam Amaliabrug. De provincie Zuid-Holland heeft de naam samen met de gemeente Waddinxveen gekozen.

De nieuwe naam past goed bij andere bruggen en sluizen in de regio, zoals de Julianasluis in Gouda en de Koningin Julianabrug, de Wilhelminabrug en de Maximabrug in Alphen aan den Rijn.

De Amaliabrug is een belangrijk onderdeel van het project Parallelstructuur A12. Gedeputeerde Floor Vermeulen: "Met de aanleg van twee extra provinciale wegen ontlasten we de A12 en de A20 en verbeteren we de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid rondom Gouda en Waddinxveen. Met de bouw van
de Amaliabrug komt de afronding van het project weer een stap dichterbij."

Ook burgemeester Bert Cremers van Waddinxveen is blij met de brug: "De nieuwe (Amalia)brug verbetert de bereikbaarheid van Waddinxveen en omgeving en betekent een forse stimulans voor de regionale economie."

Testfase

Sinds begin juni worden regelmatig proefsluitingen van de Amaliabrug uitgevoerd. Vanaf eind augustus wordt de bediening van de brug vanuit bedieningscentrale Steekterpoort uitgebreid getest.

Beweegbare brugdek

Op 23 april 2016 werd het beweegbare brugdek van de Amaliabrug succesvol ingehesen. Bekijk de beelden van de inhijsklus (zie rechterkolom).

Project

De provincie Zuid-Holland breidt met de Parallelstructuur A12 het weggennetwerk rond Gouda uit. De bereikbaarheid van de regio verbetert en de verkeersveiligheid rondom Gouda neemt toe. De provincie Zuid-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu dragen beiden bij aan de
investering van EUR180 miljoen. De afronding van het project staat gepland voor eind 2016.