Vitale dorpen


05-07-2016 Wij willen vluchtelingen, die mogelijk in de toekomst in onze gemeente Drechterland worden opgevangen, helpen. Met dat idee hebben kinderen van groep 7 van basisschool `t Padland de jury voor zich gewonnen en een cheque van 250 euro ontvangen.

Basisschool `t Padland wint beste idee voor Vitale Dorpen

Op donderdag 30 juni kwamen de groep 7 kinderen van 4 verschillende scholen uit Drechterland naar het gemeentehuis om een idee voor hun buurt of wijk te presenteren.
De gemeente Drechterland is sinds november 2015 bezig met het project Vitale Dorpen. Alle inwoners kunnen meedenken en meepraten over wat er beter kan in het dorp. Maar wat vinden de kinderen er eigenlijk van? Dat wilde wethouder Dirk te Grotenhuis graag weten. In april stelde hij daarom de
vraag: Wat is in jouw dorp of wijk belangrijk voor jou en voor anderen? Hoe kun jij dat zelf of met je groep nog leuker of beter maken?

De kinderen van Basisschool 't Padland willen vooral anderen helpen. Daarom bedachten zij het idee om vluchtelingen (of statushouders) die in de gemeente worden opgevangen, te helpen. Het plan is om allerlei activiteiten te organiseren zodat de vluchtelingen goed inburgeren.

Een jury, bestaande uit wethouder te Grotenhuis, griffier Jan Commandeur en Brede school cooerdinator Rianne Appel, beoordeelde de ideeen . Wethouder Dirk te Grotenhuis: "Wij vinden de bijdrage van `t Padland het beste idee omdat de kinderen goed hadden nagedacht hoe ze vluchtelingen kunnen
helpen om een nieuw bestaan op te bouwen in onze gemeente. Ze willen zich volop inzetten voor anderen. Dat vinden wij heel mooi aan dit idee." Basisschool `t Padland ontving een cheque ter waarde van 250 euro. Hiermee hebben zij een startbedrag om hun eigen idee verder uit te werken.

Uiteraard hadden ook de drie andere scholen leuke ideeen bedacht voor hun buurt of wijk:

* Basisschool De Regenboog: Het inrichten van een plantsoen als speeltuin en skatebaan. Zo krijgen kinderen uit de buurt een plek waar zij volop kunnen bewegen.
* Jozefschool: Een nieuwe bestemming voor het leegstaande gebouw van het Skitteljacht. Daar kunnen zij allerlei activiteiten kinderen organiseren.
* Meester Spigtschool: Het organiseren van allerlei activiteiten, zodat kinderen na school ook samen met elkaar leuke dingen ondernemen.

Te Grotenhuis: "Ik vond het ontzettend leuk om te zien hoe goed alle kinderen zich hadden voorbereid. We kregen leuke presentaties te zien met filmpjes en enquetes die zijn gehouden. Hierbij wil ik alle kinderen die hebben meegedaan bedanken voor hun inzet. Wat mij betreft is dit zeker voor
herhaling vatbaar!"
05-07-2016
Thema Nieuws, Drechternieuws