IS-aanhangster komt tot inkeer

Een doodgewone moslima uit Belgie die zich laat meesleuren in de radicale islam, IS steunt en op het punt staat zich aan te sluiten bij haar jihadistische broeders en zusters in Raqqa, het kloppende hard van het kalifaat: en tot slot net op tijd tot inkeer komt.

Het is het verhaal van Intisar Umm Mansur (een schuilnaam, omdat ze tegenwoordig bang is om herkend te worden en te worden bestempeld als een afvallige). Ze woont tegenwoordig weer in Belgie en schreef een boek over haar radicalisering en de deradicalisering daarna.

De aanslag op Charlie Hebdo in januari 2015 voelde voor haar als een opluchting. 'Ik voelde dat dat rechtvaardig was. Zij hadden iets gedaan en nu krijgen ze het terug.' Maar driekwart jaar later sloeg dat gevoel om na afloop van de slachting in de Bataclan. Bovendien was het haar man die de radicale opvattingen van Intisar bestreed.

Intisar Umm Mansur is geen uitzondering. De recente aanslagen in Parijs en Brussel maakten duidelijk dat relatief veel daders Belg zijn, geboren en getogen in allochtonenwijken als het Brusselse Molenbeek of het Antwerpse Borgerhout.

De voormalige IS-aanhangster Intisar reisde bijna af naar Syrie, maar bedacht zich na de aanslagen in Parijs en nam uiteindelijk afstand van het IS-gedachtegoed. Wat waren haar beweegredenen om in het de ideeen van IS te geloven? In EenVandaag een exclusief interview.