Einde preventief toezicht gemeente Heerenveen


Einde preventief toezicht gemeente Heerenveen

> 6 juli 2016
[IMG] Klik om te vergroten

Vanaf 7 juli 2016 staat de gemeente niet meer onder preventief toezicht van de provincie. Gedeputeerde Sander de Rouwe van de provincie Fryslan kwam de brief met deze boodschap persoonlijk afleveren.



In 2013 kwam de gemeente financieel in de problemen door stagnerende grondverkoop en de waardedaling van de gronden. Hierdoor kon Heerenveen de provincie geen sluitende begroting aanbieden en kwam de gemeente onder preventief toezicht van de provincie te staan. Alle besluiten van de
gemeenteraad die financiele gevolgen hadden, moesten worden goedgekeurd door de provincie.



Wethouder Jelle Zoetendal: "We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de financien van de gemeente weer op orde te brengen. Het opheffen van het preventief toezicht door de provincie zie ik als een mooi resultaat en een beloning voor onze inspanningen. Ook al zijn we uit de rode cijfers, we
zijn er nog niet. Onze financiele buffer moet nog wel hoger worden om mogelijke toekomstige risico's op te kunnen vragen."

Gedeputeerde Sander de Rouwe: "De gemeente heeft de financiele problemen voortvarend aangepakt, mijn complimenten. De aanpak geeft ons voldoende vertrouwen in een duurzaam en evenwichtig herstel van de financiele positie."