`Afvalinzameling is maatwerk'


Publicatiedatum:
woensdag 06-07-2016
"Verandering in het afvalinzamelsysteem is best ingrijpend voor je dagelijkse routine. Je moet het voor mensen zo aantrekkelijk mogelijk maken om afval te scheiden", zegt Herman Heijtel. Hij is lid van een bewonersgroep die meedenkt over een proef met een nieuw inzamelsysteem in
Rijsenhout-Zuid.

Herman Heijtel uit Rijsenhout-Zuid van de bewonersgroep die meedenkt over een nieuw inzamelsysteem voor afval.
Foto: Herman Heijtel uit Rijsenhout-Zuid van de bewonersgroep die meedenkt over een nieuw inzamelsysteem voor afval.

In drie wijken starten in het najaar proeven met een nieuwe manier van afval inzamelen: Rijsenhout-Zuid, Linquenda (Nieuw-Vennep) en Floriande (Hoofddorp). Doel is te onderzoeken hoe zo veel mogelijk herbruikbare grondstoffen kunnen worden ingezameld zodat zo weinig mogelijk afval moet worden
verbrand. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee. Haarlemmermeer wil samen met bewoners binnen vijf jaar het huishoudelijk restafval verminderen van 198 naar 24 kilo per inwoner per jaar. De afvalstoffenheffing kan dan minder worden. Meer grondstoffen inzamelen betekent simpelweg
minder lasten en meer inkomsten.


Scenario's

In de proefwijken hebben bewonersgroepen zich in juni gebogen over de mogelijkheden voor een nieuwe manier van inzamelen. Heijtel:

"Het was leuk om te doen. We hebben verschillende scenario's onderzocht, waarbij we ook hebben gekeken naar de kosten en naar het gemak. Het is bijvoorbeeld niet prettig als je schuur vol rolemmers komt te staan of als je keukenafval wekenlang moet bewaren."



Maatwerk

Een goed systeem van inzameling vraagt om maatwerk, ontdekte Heijtel tijdens een bijeenkomst van de drie bewonersgroepen samen.

"De ene wijk is de andere niet. In een buurt met hoogbouw is de situatie anders dan in een dorp. Het ideale inzamelsysteem bestaat niet."

Daarom is gekozen voor proefwijken met verschillende soorten bebouwing en manier van inzamelen. In Rijsenhout-Zuid is de bewonersgroep uitgekomen op een systeem waarbij vaker wordt ingezameld, het liefst met duurzaam transport, en zoveel mogelijk alle grondstoffen worden ingezameld.


Goede communicatie

Hoe de proef er exact uit gaat zien, is nu nog niet te zeggen. De gemeente en Meerlanden gaan de komende maanden de uitkomsten van de werkgroepen doorrekenen en uitwerken.

"Dat is best spannend. En het wordt natuurlijk nog spannender wanneer de proef echt gaat beginnen. Wat ik merk als ik er met dorpsgenoten over praat, is dat goede communicatie en duidelijke uitleg over wat er precies gebeurt en wat er van mensen wordt verwacht heel belangrijk is."



Drinkpakken

Heijtel zelf is zeer gemotiveerd om mee te doen.

"Ik ben sowieso al heel bewust bezig met afval scheiden."

Een heel goede stap vindt hij dat tegenwoordig ook lege drinkpakken (zoals melk-, vla- en sappakken) bij het plastic afval mogen.

"Dat scheelt enorm in de hoeveelheid restafval."


Meepraten

De gekozen systemen in de drie wijken worden vanaf november zes maanden lang in de praktijk getest. De resultaten daarvan worden gebruikt voor een nieuw inzamelsysteem in de hele gemeente. Iedereen die wil meedenken en meepraten is van harte uitgenodigd ideeen, meningen en suggesties te delen
op Facebook.com/winstuitjeafval.