Opnieuw Roze Lintje voor borstkankercentrum Catharina Ziekenhuis

Het borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis heeft opnieuw het Roze Lintje ontvangen. Het Roze Lintje wordt elk jaar uitgereikt door Borstkankervereniging Nederland en staat voor patientgerichte borstkankerzorg. Het is voor de zevende keer op rij dat het centrum dit kwaliteitskeurmerk krijgt. Vorige week kreeg het borstkankercentrum ook al een zeer positieve beoordeling van een team van internationale borstkankerexperts. Het team bezocht voor een onafhankelijke audit het borstkankercentrum en stelde vast dat het als enige centrum van Nederland het internationale Eusoma-certificaat mag blijven dragen; een belangrijke internationale erkenning van medisch borstkankerspecialisten uit Europa.

Optimale zorg

De criteria voor het Roze Lintje komen onder meer tot stand op basis van wat patienten zelf onder optimale zorg verstaan. Het centrum voldoet aan veertien van de vijftien criteria. Alleen op het onderdeel `wachttijd tot operatie' krijgt het ziekenhuis geen groen vinkje. "Goed te verklaren", aldus borstkankerchirurg Yvonne van Riet. "Door de aanwezigheid van een eigen bestralingscentrum bieden wij veel meer verschillende behandelingen aan dan andere ziekenhuizen. Betere zorg op maat dus. Maar dat betekent soms wel dat er meer onderzoek moet plaatsvinden - en er dus net iets langer tijd nodig is - om de juiste behandeling op maat te kunnen bieden."

Roze Lintje Catharina Ziekenhuis 2016 Borstkankerchirurg Yvonne van Riet is trots op het voor de zevende keer op rij behalen van het Roze Lintje.

Bij elke patient wordt vooraf door een uitgebreid team van medisch specialisten beoordeeld welk behandeltraject het beste is. Van Riet: "Misschien moet de ene vrouw voor een operatie wel chemo ondergaan om na een operatie het beste cosmetisch resultaat te behalen. Een andere vrouw kan tijdens de operatie bestraald worden, waardoor het optimale resultaat al tijdens de operatie wordt behaald." Bij deze laatste zogenoemde IORT-behandeling is bestraling achteraf niet meer nodig. Dat bespaart vrouwen gemiddeld zestien ziekenhuisbezoeken. "Het duurt misschien dus iets langer voordat ze worden geopereerd, maar de totale behandeling is vele malen korter. Daar wordt bij de beoordeling voor het wel of niet krijgen van een groen vinkje geen rekening mee gehouden. Verklaarbaar, want er zijn in Nederland maar twee centra waar vrouwen de IORT-behandeling kunnen ondergaan."

Binnen 24 uur

Een ander zeer positief punt dat door onze patienten van het borstkankercentrum vaak direct wordt aangehaald, is de mogelijkheid voor vrouwen met verdenking op borstkanker om binnen 24 uur door een specialist van het centrum te worden gezien. "Als een vrouw te horen heeft gekregen dat het mogelijk borstkanker heeft, wil ze zo snel mogelijk duidelijkheid. Daarom hebben we onze processen zo ingericht dat we vaak binnen een dag duidelijkheid kunnen verschaffen. Tot opluchting van veel vrouwen, want 80 procent van de vrouwen die door de huisarts worden doorgestuurd blijkt geen borstkanker te hebben. Op die uitslag moet je geen dagen moeten wachten!"

Borstsparend

Uit de cijfers op de website van Borstkankervereniging Nederland blijkt ook dat het centrum met succes vaker dan gemiddeld borstsparende operaties uitvoert, waarbij tijdens de hele behandeling aandacht is voor het cosmetische resultaat. "Vrouwen vinden het cosmetische eindresultaat vaak heel belangrijk. De voor ons logische samenwerking tussen bijvoorbeeld de borstkankerchirurgen en de plastische chirurgen wordt door hen dan ook zeer gewaardeerd", aldus borstkankerchirurg Van Riet.