The City Above the City - nieuwe internationale ontwerpwedstrijd

HELSINKI, July 7, 2016 /PRNewswire/ -- Metsae Woods volgende Plan B-initiatief voor het verkennen van de mogelijkheden van hout als oplossing voor verstedelijkingsproblemen. Steden over de hele wereld hebben dringend behoefte aan nieuwe manieren om een **snel groeiende stedelijke bevolking te huisvesten. De internationale houtontwerpwedstrijd The City Above the City nodigt architecten en architectuurstudenten van over de hele wereld uit om de uitdagingen van de verstedelijking op te lossen op een duurzame en humane manier.

Voor het zien van de Multimedia News Release, klik hier: http://www.multivu.com/players/uk/7875651-metsa-wood-the-city-above-the-city

De toenemende verstedelijking van de wereld is een van de belangrijkste problemen waarmee de mensheid vandaag de dag kampt. In 2050 zal 2/3 van de wereldbevolking in steden wonen. Gevolg hiervan is dat de stedelijke groei ervoor zorgt dat de mogelijkheid om betaalbare en duurzame leefruimte te bouwen snel vermindert.

'We moeten beginnen met het opbouwen, en stoppen met het afbreken. Er is een alternatief. Een gebouwuitbreiding met een houten frame kan een snelle, duurzame en goedkope oplossing zijn,' zegt Michael Green van Michael Green Architects in Vancouver. Studies tonen aan dat ongeveer een vierde van de bestaande gebouwen sterk genoeg is om extra houten vloeren te dragen. Bovendien is dit het enige materiaal dat licht genoeg is om snel op bestaande structuren verder te bouwen. Hierdoor is hout een veelbelovend bouwmateriaal voor het bieden van woonruimte voor miljarden mensen - terwijl het architectonische erfgoed van onze steden behouden blijft.

Gezocht: een beter leefbare en duurzamere oplossing

De wedstrijd The City Above the City is een vervolg op het Metsae Wood project Plan B, dat in 2015 begon als een ambitieus project om de mogelijkheden van het gebruik van hout in de stedelijke bouw te onderzoeken. In de ontwerpwedstrijd van dit jaar zijn wij op zoek naar moedige en ambitieuze plannen die houten bouwprocessen in verband brengen met een bestaande stedelijke context - op een manier die mens- en milieuvriendelijk is.

De deelnemers worden aangemoedigd om een **centraal gelegen gebouw in een van 's werelds dichtstbevolkte steden te selecteren en een innovatieve houten ontwerpoplossing te ontwikkelen die woonoppervlakte creeert door middel van extra verdiepingen. De bouw van extra verdiepingen met Kerto(R) LVL (gelamineerd fineerhout) als belangrijkste materiaal is een primaire eis voor het ontwerpwerk. Voorkeurssteden zijn onder meer Londen, Berlijn, Parijs, Washington, Kopenhagen, Stockholm, Istanboel en Shanghai.

Het ontwerp zelf moet ofwel in een bestaande structuur geintegreerd worden of zichzelf innestelen in de structuur van de stad. De deelnemers worden uitgedaagd om bouwsystemen voor te stellen die gebaseerd zijn op de prestatie-eigenschappen van een varieteit van houttechnologieen.

De winnaar wordt gekozen door een internationale jury

De wedstrijd zal worden beoordeeld door een internationale jury met uitgebreide, diepgaande expertise op het vlak van houtstructuurarchitectuur en duurzaam ontwerp.

Michael Green startte zijn architectenbureau MGA en zijn non-profit scholen DBR | Design Build Research om zich te kunnen richten op vooruitstrevende architectuur, onderzoek, onderwijs en innovatie. Vanuit kantoren in Vancouver en Portland, werkt hij met een team van 25 ontwerpers aan internationale projecten die onderscheidend zijn in hun omvang, type gebouw en locatie. Michael richt zich op het bouwen van gezondere gemeenschappen door middel van innovatieve architectuur, interieur, landschap en stedenbouw. Michael is vooral bekend om zijn onderzoek, leiderschap en pleidooi om het gebruik van hout in de gebouwde omgeving te promoten door middel van uitgebreide internationale presentaties over dit onderwerp, inclusief 3 TED evenementen met als toppunt zijn 2013 TED talk, die al meer dan een miljoen keer is bekeken.

Mike Kane is een Britse hoofddocent in de architectuur aan de London South Bank University, en een directeur van KMK Architects. Kane richt zich op de manier waarop steden zich kunnen voorbereiden op de verandering van het klimaat, de beperking van middelen en de toenemende verstedelijking. Hij heeft regelmatig bijgedragen aan de efficientiemodule voor energie en middelen, en heeft een grote belangstelling voor koolstofarme en hulpbronnenefficiente architectuur.

Stefan Winter is hoogleraar van de Chair of Timber Construction and Structural aan de Technische Universiteit van Muenchen. Zijn voornaamste onderzoeken omvatten energie-efficiente houtconstructies met meerdere verdiepingen, de modernisatie van gebouwen met geprefabriceerde onderdelen en lijmen voor dragende houtconstructies.

Metsae Wood nodigt deelnemers uit om hun werk voor de ontwerpwedstrijd The City Above the City uiterlijk op 30 september 17.00 uur CET in te dienen. De prijzen van de wedstrijd omvatten onder andere een hoofdprijs van EUR 10.000, twee tweede prijzen van EUR 5.000 en vijf derde prijzen van EUR 2.000. De beste 10 inzendingen zullen worden gepubliceerd.

Metsae Wood biedt uitstekende en milieuvriendelijke houtproducten voor de bouwsector, industrie en distributiepartners. Wij fabriceren producten van Scandinavisch hout, een duurzame grondstof van topkwaliteit. Onze verkoop in 2015 bedroeg EUR 0,9 miljard en we hebben zo'n 2.000 mensen in dienst. Metsae Wood maakt deel uit van de Metsae Group.

Lees hier meer over de wedstrijd: http://planb.metsawood.com

Contact: competition2016@metsagroup.com

Videos/Foto's: http://databank.metsagroup.com/l/JJ2dH89K2z5-

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20151007/274904LOGO )

Photo:

http://photos.prnewswire.com/prnh/20151007/274904LOGO

Video:

http://www.multivu.com/players/uk/7875651-metsa-wood-the-city-above-the-city

Metsa Wood